Bijna 70% van de ondervraagde mantelzorgers zegt behoefte te hebben aan ondersteuning, maar geeft tegelijkertijd aan dat het aanbod daarvan ontbreekt.

Bijna de helft van de Nederlandse mantelzorgers van mensen met dementie vinden dat ze geen adequate ondersteuning krijgen en voelen zich daardoor vaak eenzaam. Dat blijkt uit een Europese studie van Alzheimer Europe, waaraan ook Alzheimer Nederland heeft meegewerkt. Bijna 70% van de ondervraagde mantelzorgers zegt behoefte te hebben aan ondersteuning, maar geeft tegelijkertijd aan dat het aanbod daarvan ontbreekt. Het Europees Parlement heeft dinsdag 26 juni aandacht besteed aan de studie die is uitgevoerd in Italië, Tsjechië, Finland, Schotland en Nederland.
 
Nu actie nodig voor mantelzorgers
De ondervraagde mantelzorgers zeggen dat mensen de neiging hebben weg te blijven als iemand dementie heeft en dat buitenstaanders onvoldoende weten over de (gevolgen van) de ziekte. Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging Alzheimer Nederland: “Hier ligt een duidelijke opdracht voor gemeenten én zorgaanbieders. De conclusies van dit rapport onderstrepen dat er nu actie nodig is voor mantelzorgers van mensen met dementie. De programma’s ‘Eén tegen Eenzaamheid’ en ‘Langer Thuis’ van de regering kunnen alleen slagen als deze mantelzorgers écht een verschil gaan merken.” Alzheimer Nederland roept het ministerie van VWS daarom op tempo te maken met het beschikbaar stellen van de extra middelen voor respijtzorg – het tijdelijk of volledig overnemen van de zorg - met een specifiek aanbod voor naasten van mensen met dementie.

Diagnosestelling kan beter
Naast de problematiek rond de mantelzorg signaleert de studie ook een probleem rond de diagnosestelling. Uit de Europese studie blijkt dat er gemiddeld 2,6 jaar zit tussen het ‘niet pluis gevoel’ en de daadwerkelijke diagnose. Van alle mensen met dementie hebben er in Nederland naar schatting ruim 100.000 nog geen diagnose.

Eén op de drie ondervraagde mantelzorgers geeft aan dat zorgverleners hen in het begin niet serieus namen, terwijl het ook al lastig is om hun naasten te overtuigen hulp te zoeken. Julie Meerveld: “De bewustwording bij huisartsen moet beter, juist omdat het aantal mensen met dementie de komende jaren zal stijgen. Tijdige diagnose biedt mensen met dementie en hun naasten de mogelijkheid zelf keuzes te maken én te praten over moeilijke vragen die gepaard gaan met de ziekte. Ook kan de casemanager dementie eerder worden ingeschakeld.”
 
Alzheimer Europe, de Europese koepelorganisatie van Alzheimerorganisaties, heeft bij het Europees Parlement in Brussel gepleit voor gezamenlijk onderzoek, kennisdeling en meer bewustwording over de ziekte dementie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Alzheimer Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Mantelzorgers vaak eenzaam bij zorg voor mensen met dementie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 27 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!