De ouderenzorg in Nederland is complex.

Ouderen met een kwetsbare gezondheid die steeds langer thuis wonen, redden het vaak niet alleen. Veel mantelzorgers zijn overbelast, en het regelen van hulp en hulpmiddelen is voor veel mensen ingewikkeld en kostbaar. Daarom hebben 23 organisaties de handen ineengeslagen om een stevige basis te leggen voor de zorg en ondersteuning van kwetsbare ouderen, waarbij Patiëntenfederatie Nederland de trekker is.

Als eerste stap is een vragenlijst uitgezet (meldactie), om zicht te krijgen op algemene ervaringen, ervaren knelpunten en ideeën voor verbetering. Uit het onderzoek onder ouderen met een kwetsbare gezondheid, hun naasten, professionals en burgers met ideeën voor verbeteringen, blijkt dat er binnen de volgende vijf gebieden verbeterpunten nodig zijn: samenhang en afstemming, passende zorg, woonaanbod, ontlasting informele zorg en hulp(middelen) via de gemeente. Hieronder een toelichting op de eerste drie gebieden.

Onvoldoende samenhang en afstemming
Het stelsel voor de ouderenzorg is erg complex geworden. De overgangen, bijvoorbeeld van het ziekenhuis naar het verpleeghuis, verlopen vaak niet goed. Informatievoorziening over de mogelijkheden van zorg- en ondersteuning om een keuze voor een zorgaanbieder te maken blijft een lastig vraagstuk. Het blijkt dat 34% van de ouderen en naasten (n=879) het lastig vindt om de benodigde zorg/ondersteuning voor ouderen met een kwetsbare gezondheid te regelen. Cliëntondersteuning zou daarbij een helpende hand kunnen zijn, maar dit is onvoldoende geregeld. Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten dat ze recht hebben op deze ondersteuning. En daar komt bij dat de ondersteuning vaak ook niet wordt aangeboden.

Onvoldoende passende zorg
Ook wordt ervaren dat er niet altijd passende zorg voor handen is. Er is te weinig maatwerk en tijd voor het gesprek hierover. De professionals lopen voornamelijk tegen de volgende punten aan:

  • Er zijn te weinig passende plekken beschikbaar om de ouderen op te kunnen nemen.
  • Er zijn lange wachttijden om zaken geregeld te krijgen.
  • Men ontvangt geen indicatie die passend is bij de zorg die de oudere nodig heeft.
  • Er vindt geen goede overdracht tussen zorgverleners/instanties plaats.

Gebrek aan passende woonvormen
Ouderen met een kwetsbare gezondheid hebben behoefte aan een prettige en veilige woonruimte met zorg in de buurt. Doordat in een vrij korte tijd ouderen steeds langer thuis blijven wonen (extramuralisering), is de vraag naar beschutte en betaalbare woonvormen met zorg groter dan het aanbod. 26% van de ouderen/naasten geeft aan dat het woningaanbod niet aansluit bij wat de oudere nodig heeft.

De uitkomsten van het onderzoek bevestigen onze boodschap aan het nieuwe kabinet. Investeer samen met ons in de ouderenzorg in Nederland: in voldoende middelen en reële tarieven, in voldoende en goed opgeleid personeel en in minder regels. Lees hier de hele boodschap van ActiZ aan het kabinet.

Binnenkort gaan de 23 betrokken organisaties nader invulling geven aan mogelijke acties om de verbeterpunten binnen de vijf gebieden aan te pakken.

Bron: ActiZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 18 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!