120.000 thuiswonende ouderen slachtoffer van psychisch geweld en 10.000 ouderen krijgen te maken met lichamelijke mishandeling

In Nederland zijn jaarlijks 120.000 thuiswonende ouderen slachtoffer van psychisch geweld. Daarnaast krijgen maar liefst 10.000 ouderen te maken met lichamelijke mishandeling. Dit blijkt uit een recent onderzoek onder 65-plussers die nog thuis wonen uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Schokkende cijfers die er niet om liegen. Op initiatief van GroenLinks richt de minister een campagne tegen mishandeling nu speciaal op ouderen. Zij worden gewezen op de mogelijkheid om mishandeling te melden en hulp te vragen.
 
Uit het onderzoek van het RIVM blijkt ook dat 1,1 procent van de thuiswonende ouderen financieel wordt uitgebuit. Daarnaast wordt 0,6 procent van hen verwaarloosd en krijgt 0,3 procent te maken met ongewenst seksueel gedrag. Daders van de mishandeling zijn onder andere familieleden, mantelzorgers of zorgverleners.
 
Het meldpunt Veilig Thuis, waar mishandeling kan worden aangegeven, is nu vooral gericht op kindermishandeling. Daar komt dankzij GroenLinks ook verandering in. De telefonische hulpdiensten Veilig Thuis en Sensoor gaan intensiever samenwerken en hun expertise over ouderenmishandeling vergroten. Het meldpunt Veilig Thuis gaat zich meer richten op ouderen zelf en niet alleen op hun zorgverleners. Het meldpunt is er óók voor ouderen.
 
Corinne Ellemeet: “Ik ben ontzettend blij dat het kabinet mijn voorstellen om ouderenmishandeling tegen te gaan oppakt. Je veilig voelen in je eigen huis zou vanzelfsprekend moeten zijn en hulp altijd binnen handbereik.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : GroenLinks / Lot Feijen
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Dankzij GroenLinks meer aandacht voor ouderenmishandeling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!