Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van de Hersenstichting

Hersenaandoeningen hebben een grote impact op de patiënten die eraan lijden, zowel op de korte als lange termijn. Algehele achteruitgang is een probleem waarmee zij vaker bij de huisartsenpraktijk komen dan andere patiënten, evenals letsel door een ongeval, geheugenstoornis en andere organische psychoses. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van de Hersenstichting.

Voor vijf hersenaandoeningen – CVA/TIA, dementie, depressie, de ziekte van Parkinson en traumatisch hersenletsel – zijn de klachten in kaart gebracht waarmee patiënten tot vijf jaar na de diagnose vaker naar de huisartsenpraktijk gaan dan patiënten zonder deze aandoeningen. De ‘juiste zorg op het juiste moment’ is een belangrijk speerpunt van de Hersenstichting. Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet bekend zijn met welke problemen en klachten patiënten met een hersenaandoening naar de huisarts gaan. Dit rapport geeft daar een vrij volledig beeld van.

Meer zorg nodig tot minstens vijf jaar na diagnose hersenaandoening
Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat het aantal zorgvragen en de problemen groot blijven, ook tot vijf jaar na de diagnose. Patiënten met hersenaandoeningen hebben tot vijf jaar na de diagnose diverse problemen en klachten, die uiteenlopen van neurologische problemen, infecties, algehele achteruitgang, hoge bloeddruk en bewegingsstoornissen tot verzoeken tot een gesprek over euthanasie.

Het onderzoek is een goede voorstudie die aanknopingspunten geeft voor gesprekken met zorgprofessionals in de eerste lijn.

Het onderzoek
Voor het onderzoek heeft het Nivel de patiëntgegevens gebruikt van 318 huisartsenpraktijken uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, over de periode 2012-2017. De patiënten van deze praktijken vormen een representatieve afspiegeling van de totale Nederlandse populatie. In totaal zijn ruim 80.000 patiënten met een hersenaandoening meegenomen en ruim 160.000 controlepatiënten met dezelfde leeftijd en geslacht maar zonder hersenaandoening.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ook op lange termijn meer zorggebruik na een hersenaandoening
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers
  • Datum: 22 jan 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!