Medewerkers die cliënten wijkverpleging of andere zorg thuis bieden moeten veilig hun werk kunnen doen

Vergeet de zorg thuis niet. Dat is de oproep van ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties. Het is goed dat verpleeghuizen inmiddels in beeld zijn bij de verdeling van persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook medewerkers die cliënten wijkverpleging of andere zorg thuis bieden moeten veilig hun werk kunnen doen, stelt de branchevereniging.

Er zijn veel thuiszorgorganisaties, wat de verdeling van de hulpmiddelen mogelijk bemoeilijkt. Maar het is belangrijk dat in de verdeling van persoonlijke beschermingsmiddelen onder regie van de ROAZ-organisaties, ook oog is voor de risicovolle handelingen die verricht worden in de zorg thuis. Zodat wijkverpleegkundigen en verzorgenden in de wijk veilig kunnen werken volgens de richtlijnen van het RIVM.

Zorg anders georganiseerd
‘De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor thuiszorg’, geeft ActiZ-bestuurslid Jeroen van den Oever aan. ‘Zorg wordt anders georganiseerd, zo gaat de zorg voor coronapatiënten thuis nu bijvoorbeeld vaak via speciale coronateams waardoor de wijkverpleegkundigen en verzorgenden op hun route niet in contact komen met niet-besmette cliënten.’ Niet-noodzakelijke, uitstelbare thuiszorg en huishoudelijke hulp kan op veel plekken in Nederland tijdelijk niet worden geleverd. Dit gaat zo veel mogelijk in overleg met cliënten, om hen en zorgmedewerkers te beschermen tegen de gevolgen van het virus. ‘Het is heel vervelend als de zorg die iemand thuis krijgt, nu op een andere manier komt of minder is’, snapt Van den Oever. ‘Het is daarom belangrijk dat dit in overleg gaat met een cliënt en naasten, we laten niemand in de steek, desnoods door contact te houden.’

Verspreiding voorkomen
Volgens branchevereniging ActiZ is de (tijdelijke) afschaling nodig om contactmomenten te verminderen om verspreiding van het virus te voorkomen. Andere redenen zijn dat er nu meer vraag is naar thuiszorg voor coronapatiënten, dat de zorg voor coronapatiënten meer tijd kost en zorgorganisaties zo veel mogelijk mensen van zorg willen voorzien. Van den Oever: ‘Dit gaat nu soms ook op andere manieren, denk aan iemand die wondverzorging krijgt, maar dit met een verpleegkundige die via een beeldscherm meekijkt, zelf kan doen. We zetten alles op alles om onze cliënten de noodzakelijke zorg te blijven geven’, zegt Jeroen van den Oever ‘We doen wat we kunnen, maar we kunnen in de huidige situatie niet alles doen wat we deden.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: ActiZ: ‘De zorg thuis gaat door, maar anders’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 19 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!