Er komen steeds meer meldingen van mantelzorgers die de middelen niet geregeld krijgen

Mantelzorgers hebben recht op persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) wanneer er sprake is van (verdenking van) corona. Dit geldt alleen als tijdens het verlenen van mantelzorg 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is. Er komen steeds meer meldingen van mantelzorgers die de middelen niet geregeld krijgen. Zij geven aan dat hun huisarts, GGD en/of apotheker niet van de regeling weet en daardoor niet in actie komt. Ook is bij veel mantelzorgers zélf de regeling niet bekend. (Thuis)zorgmedewerkers kunnen mantelzorgers hierop attenderen.

In het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) is afgesproken de handen ineen te slaan om de boodschap over te brengen aan de huisartsen en apothekers. Wat de boodschap aan mantelzorgers betreft: (thuis)zorgmedewerkers kunnen mantelzorgers er op attenderen dat zij, als hun naaste getest is, met een elektronisch recept van de huisarts of de GGD, op naam van hun naaste, gratis een kortetermijnpakket met beschermende materialen kunnen ophalen bij de apotheek. Als de coronatest positief blijkt dan is er recht op een langetermijnpakket PBM. 

De pakketten bevatten handschoenen, chirurgisch mondneusmaskers, een bril, schorten en een flacon desinfectans. Verstrekking is kosteloos voor alle partijen.

Meer informatie
Richtlijn VWS beschermende materialen voor mantelzorgers
Factsheet over beschermingsmiddelen voor mantelzorgers van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Hierin staat hoe huisartsen en apothekers de middelen kunnen aanvragen en bestellen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Recht op beschermingsmiddelen mantelzorgers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers
  • Datum: 05 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!