De NZa is verantwoordelijk voor het toekennen van de beschikbaarheidbijdrage voor (medische) vervolgopleidingen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is gestart met een kostenonderzoek naar de medische vervolgopleidingen in ziekenhuizen. Voor 34 opleidingen ontvangen de ziekenhuizen een subsidie, de beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen. De hoogte van deze subsidie is  niet eerder door de NZa onderzocht. Daarom heeft de NZa het afgelopen jaar een vooronderzoek uitgevoerd. Op basis van het vooronderzoek gaan we nu verder met de tweede fase.

Vooronderzoek
De NZa is verantwoordelijk voor het toekennen van de beschikbaarheidbijdrage voor (medische) vervolgopleidingen. Per opleidingsplek ontvangen ziekenhuizen een vergoeding. Wij vinden dat wij de hoogte van deze vergoedingsbedragen moeten kunnen uitleggen. Daarom willen we een kostenonderzoek doen.

Voordat we een onderzoek naar de kosten kunnen uitvoeren, hebben we meer kennis nodig over het opleiden van medisch specialisten. We hebben daarom de vervolgopleidingen onder de loep genomen. Hierbij hebben we gekeken naar inhoud en structuur van de opleidingen. Wie is er direct en indirect bij betrokken en wie maakt welke kosten? Daarnaast hebben we eerdere onderzoeken en andere relevante literatuur geraadpleegd om het kostenonderzoek ook theoretisch te onderbouwen.

Zorg, opleiden, onderzoek
Misschien wel de grootste uitdaging is het scheiden van opleiden van het leveren van zorg en  het doen van onderzoek. Deze drie taken zijn sterk met elkaar verweven. Toch is het voor het bekostigen noodzakelijk om een verdeling te maken: zorg  bekostigen we via prestaties en tarieven, opleiden via de beschikbaarheidbijdragen en voor onderzoek zijn er weer andere vergoedingen. Samen met experts uit het veld zullen we hierin keuzes gaan maken, om zo de vergoedingsbedragen te kunnen onderbouwen.

Overige onderzoeken
We beperken ons tot de medische vervolgopleidingen die in ziekenhuizen plaatsvinden. Het kostenonderzoek is inmiddels gestart. We verwachten dat we uiterlijk in 2022 de bedragen van de beschikbaarheidbijdrage kunnen aanpassen.

Voor de opleidingen in de ggz hebben we vorig jaar een tussenrapportage uitgebracht. Begin augustus volgen de definitieve bedragen voor de ggz. Later dit jaar ronden we een onderzoek naar de opleidingen van huisartsen, artsen ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten af.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa start tweede fase kostenonderzoek medische vervolgopleidingen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 27 jun 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!