Momenteel hebben ruim 50 miljoen mensen wereldwijd dementie

Veel mensen komen er liever niet voor uit dat ze dementie hebben en houden het geheim. Dat blijkt uit het grootste onderzoek rond dementie ooit. Alzheimer’s Disease International (ADI) - waar Alzheimer Nederland bij is aangesloten. -  ondervroeg 70.000 mensen in 155 landen over dementie. Onder de respondenten waren mensen met dementie, verzorgers, artsen en het brede publiek. Het onderzoek maakt deel uit van een wereldwijde ADI-campagne 'Laten we het hebben over dementie', waarbij onder meer het belang van het praten over dementie wordt benadrukt.

Momenteel hebben ruim 50 miljoen mensen wereldwijd dementie. Naar verwachting zal dit aantal verdrievoudigen tot 152 miljoen in 2050. In Nederland hebben 280.000 mensen dementie.

De ADI-campagne is onder meer gebaseerd op het inzicht dat praten over dementie helpt bij het aanpakken van het stigma. Iets dat Alzheimer Nederland onderschrijft. Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: ‘’Wij willen het taboe op dementie nog verder doorbreken. In de 35 jaar van ons bestaan is gelukkig al aardig wat veranderd. Zo durven bijvoorbeeld steeds meer mensen hun verhaal te vertellen in de media.’’

Het stigma op dementie belemmert mensen met dementie soms om hun leven te verbeteren, zo blijkt uit het onderzoek. Het verhindert hen om hulp, advies en ondersteuning te vragen en medische hulp te zoeken. Ook in Nederland is dat het geval, zo blijkt uit de uitkomsten van het onderzoek. Bijvoorbeeld 29% van de ondervraagden houdt liever de diagnose dementie verborgen. Dat is meer dan het gemiddelde in andere landen (20%).

Uit het onderzoek blijken nog enkele andere opvallende zaken. Zo vindt 69% van de ondervraagden in Nederland mensen met dementie impulsief en onvoorspelbaar. Wereldwijd denkt 64% van de ondervraagden dit. Ruim 16% van het grote publiek wereldwijd denkt zelfs dat mensen met dementie gevaarlijk zijn voor hun omgeving. Veel gedrag van mensen met dementie is echter goed te verklaren als je je verdiept in de persoon in kwestie, in de ziekte en als je leert beter om te gaan met mensen met dementie, zoals bijvoorbeeld in Alzheimer Cafés en in de trainingen van Samen dementievriendelijk.

Tot slot denken 2 van de 3 ondervraagden dat dementie een normaal onderdeel is van het verouderingsproces en geen ziekte. De angst voor het ontwikkelen van dementie blijkt wereldwijd groot: 95% van de ondervraagden denkt dat ze in hun leven dementie kunnen ontwikkelen. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Marianne Michielen / Alzheimer Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Veel mensen houden dementie liever verborgen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 20 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!