6 van de 10 grootste zorgverzekeraars laten mensen met dementie in de kou staan als het gaat om duidelijke informatie over vergoedingen voor dementiezorg, zoals casemanagement, zegt Alzheimer Nederland.

De organisatie vergeleek de informatie op de websites van de 10 grootste zorgverzekeraars: Zilveren Kruis, CZ, VGZ, Menzis, DSW, ONVZ, Zorg en Zekerheid, Salland, De Friesland en De Amersfoortse. Net als vorig jaar is Alzheimer Nederland niet te spreken over het resultaat.

Op de sites van VGZ en CZ blijkt de informatie over dementiezorg goed vindbaar. Bij Menzis en De Friesland is dat wat moeilijker. 6 van de 10 grootste zorgverzekeraars vermelden echter helemaal geen informatie over vergoedingen betreffende dementiezorg op hun site. 

‘’Bij hen ontbreekt in het vergoedingenoverzicht bijvoorbeeld informatie over casemanagement dementie – vaste begeleiding van mensen met dementie en hun naasten - of is die weggestopt in verzekeringsvoorwaarden. Terwijl mantelzorgers de casemanager juist zien als een van de meest noodzakelijke vormen van ondersteuning én vaak niet weten waar de hulp beschikbaar is om het langer vol te kunnen houden’’, zegt Julie Meerveld van Alzheimer Nederland.

De verzekeraars tekenden vorig jaar nog een hoofdlijnenakkoord om transparant te zijn over wijkverpleging, waar casemanagement onder valt. Volgens Alzheimer Nederland lijkt die transparantie een farce nu blijkt dat de meeste zorgverzekeraars sinds vorig jaar niets hebben gedaan om de informatievoorziening voor mensen met dementie te verbeteren. ‘’We hebben de 10 zorgverzekeraars inmiddels een brief gestuurd, waarbij we advies aanbieden om de informatie over de vergoedingen voor dementiezorg op hun site (nog verder) te verbeteren’’, aldus Meerveld.

Om mensen die naar dementiezorg op zoek zijn tóch op weg te helpen, heeft Alzheimer Nederland een keuzewijzer en tips opgesteld. Op www.dementie.nl/zorgverzekering wordt uitgelegd welke dementiezorg wordt vergoed en in welke verzekering die valt. Daarbij gaat het onder meer om diagnostiek, casemanagement dementie, huisartsenzorg, mantelzorg-ondersteuning en respijtzorg. Maar ook om zaken als hulpmiddelen, therapie en tijdelijke opname. Eveneens wordt besproken wat de basiszorg inhoudt, volgt uitleg over het wettelijk verplicht eigen risico en worden de aanvullende verzekeringen van de tien grootste ziektekostenverzekeraars vergeleken.

‘’Hopelijk kunnen we volgend jaar positievere conclusies trekken als we de sites van de zorgverzekeraars bekijken en krijgt de consument wat hem toekomt: meer duidelijkheid op de diverse websites over de vergoedingen voor dementiezorg’’, zegt Meerveld.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Alzheimer Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Informatie over vergoeding dementiezorg beneden peil bij 6 van 10 grootste zorgverzekeraars
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 nov 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!