Dat blijkt uit een groot onderzoek onder leiding van artsen uit het Radboudumc

Bepaalde nieuwe ontstekingsremmers verhogen de kans op een infectie van de mondholte, keelholte of slokdarm met de schimmel Candida. Het gaat om interleukine-17 (IL-17) remmers zoals: secukinumab, ixekizumab en brodalumab. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder leiding van artsen uit het Radboudumc.

Over het onderzoek
Met verschillende onderzoeksmethodes is gekeken naar hoe vaak schimmelinfecties gemeld zijn onder gebruikers van bepaalde ontstekingsremmers. Daarnaast is bestudeerd hoe de afweercellen van de gebruikers reageren op schimmelinfecties. Het onderzoek liet zien dat een specifiek soort ontstekingsremmers, de IL-17 remmers, de kans op een infectie van de mondholte, keelholte of slokdarm met de schimmel Candida met een factor tien tot dertig verhoogt. Ook het afweersysteem van de gebruikers van deze ontstekingsremmers reageert minder goed op schimmels.

IL-17 remmers
Deze type ontstekingsremmers behoren tot de biologische medicijnen en kunnen gebruikt worden voor onder andere psoriasis, de ziekte van Bechterew en artritis psoriatica. IL-17 remmers verminderen de werking van afweercellen of eiwitten die betrokken zijn bij ontsteking. De eerste IL-17 remmer kwam in 2015 op de markt en het gebruik is sindsdien sterk toegenomen.

Een verhoogde kans op een schimmelinfectie kan vervelend zijn. Het is daarom belangrijk dat artsen alert zijn op deze bijwerking en snel ingrijpen als dat nodig is.

Lees hier meer over het onderzoek van het Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe ontstekingsremmers verhogen de kans op een schimmelinfectie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 05 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!