Om de negatieve gevolgen voor proefpersonen te beperken is er een Europees richtsnoer opgesteld

Het coronavirus raakt ook proefpersonen die deelnemen aan klinisch-wetenschappelijk onderzoek. De rechten, de veiligheid en het welzijn van proefpersonen moet voorop blijven staan.

Om de negatieve gevolgen voor proefpersonen te beperken is er een Europees richtsnoer opgesteld. Dit richtsnoer geldt in alle EU-lidstaten en in EER-landen.

Daarnaast heeft de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) op haar website een aantal adviezen geformuleerd. Zo moet in bepaalde gevallen de toetsingscommissie geïnformeerd worden (de CCMO of een erkende medisch-ethische toetsingscommissie (METC).
De IGJ benadrukt dat Nederlandse wet- en regelgeving (waaronder de WMO en de Geneesmiddelenwet) op sommige punten voorgaat. Bijvoorbeeld bij het afwijken van het studieprotocol, het proces informed consent en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer door het wegvallen van fysieke visites (als telefoon, email en/of een app wordt gebruikt). Ook bestaat het risico dat de jaarlijkse veiligheidsrapportage niet volledig is of dat proefpersonen studiemedicatie rechtstreeks van de (ziekenhuis)apotheek geleverd krijgen.

De IGJ verwacht dat onderzoekers en uitvoerders goed kennis nemen van het richtsnoer. Zij moeten afwijkingen in hun werkwijze bij het uitvoeren van hun onderzoek door de coronacrisis adequaat documenteren. Tijdens een inspectie zal de IGJ met deze situatie rekening houden.

Let op: Indien nodig wordt informatie aangepast of aangevuld. Houd houd de IGJ-website en de externe informatie (in onderstaande links) goed in de gaten voor updates.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Coronavirus: impact op medisch-wetenschappelijk onderzoek met proefpersonen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 23 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!