Europese samenwerking krijgt 2,5 miljoen euro om het leven van ouderen te verbeteren

Het Europese RISE-WELL consortium heeft ruim 2,5 miljoen euro ontvangen vanuit het Horizon 2020 Marie Skłodowska-Curie Actions. Het consortium wil de kwaliteit van leven van senioren beter meten. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is coördinator van het consortium en organiseert 14 mei een digitale kick-off meeting.

Het RISE-WELL project staat onder leiding van prof. dr. Mark van Buchem van de afdeling Radiologie in het LUMC. De subsidie wordt gebruikt om nieuwe methodes te ontwikkelen die op een wetenschappelijke en objectieve manier de kwaliteit van leven bij ouderen kunnen meten. Uiteindelijk hopen ze met deze gegevens de gezondheid en levensverwachting van ouderen te bevorderen. 

Mobiliteit meten
Het project maakt gebruik van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele technologie en dataverwerking. De technologie maakt het mogelijk om tot nog toe vrijwel onmeetbare data te verzamelen. Dit zijn bijvoorbeeld gegevens over de zelfstandigheid waarmee senioren rechtop kunnen staan, maar ook in hoeverre zij een actief leven leiden of juist aan hun stoel gekluisterd zijn. Via sensoren die worden bevestigd op het lichaam worden allerlei gegevens verzameld en mobiel geregistreerd met apps. 

De grote hoeveelheden data per individu over de lichamelijke activiteit, houding en mobiliteit worden geanalyseerd met behulp van kunstmatige intelligentie. Hiermee krijgen de onderzoekers een real-time beeld van de lichamelijke gesteldheid van senioren. Met deze data kunnen de onderzoekers gerichtere aanbevelingen voor een gezondere leefstijl geven aan ouderen.  

Internationale vergelijkingen
Objectieve vergelijkingen tussen groepen van senioren in verschillende Europese regio’s zullen het uiteindelijk mogelijk maken om wereldwijd de levensomstandigheden die invloed hebben op de kwaliteit van leven van senioren te identificeren en waar mogelijk te verbeteren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Europese samenwerking krijgt 2,5 miljoen euro om het leven van ouderen te verbeteren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 16 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!