Zij doen dit in navolging van de dringende oproep van de minister van OCW

Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne, bevriezen de Nederlandse kennisinstellingen per direct de samenwerking met onderwijs- en kennisinstellingen in Rusland en Belarus.

De kennisinstellingen in Nederland (vertegenwoordigd door Universiteiten van Nederland, Vereniging Hogescholen, KNAW, NWO, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en De Jonge Akademie) zijn diep geschokt door de Russische militaire aanval op Oekraïne. Dit is een rechtstreekse aanval op vrijheid en democratie, de fundamentele waarden waarop academische vrijheid en samenwerking zijn gebaseerd. De Nederlandse kennisinstellingen zetten zich onverminderd in voor hulp aan Oekraïense studenten en medewerkers.

De universiteiten, hogescholen, KNAW, NWO en umc’s hebben besloten om de formele en institutionele samenwerkingen met onderwijs- en kennisinstellingen in de Russische Federatie en in Belarus per direct tot nader order te bevriezen. Zij doen dit in navolging van de dringende oproep van de minister van OCW.

De kennisgemeenschap in Nederland steunt deze dringende oproep, maar betreurt ook de gevolgen ervan voor het onderwijs en onderzoek. Onderzoek floreert door internationale samenwerking en de open uitwisseling van kennis, inzichten en ideeën. Daarom nemen wij niet alleen deze maatregelen, maar ondersteunen we ook de Russische en Belarussische onderzoekers, docenten, studenten en organisaties die zich uitspreken tegen de invasie in Oekraïne.

Meer weten over wat de bevriezing precies inhoudt?
Lees het volledige persbericht.


 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: NFU
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : NFU
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.nfu.nl/actueel/kennisinstellingen-nl-schorten-samenwerking-met-rusland-en-belarus-op
Originele titel: Kennisinstellingen NL schorten samenwerking met Rusland en Belarus op
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
Datum: 2022-03-06


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com