Dankzij onderzoek en nieuwe behandelmogelijkheden kunnen gelukkig steeds meer mensen genezen van kanker of langdurig verder leven met hun ziekte

Naar verwachting stijgt het aantal mensen met kanker de komende tien jaar flink: in 2032 krijgen circa 1,4 miljoen Nederlanders hiermee te maken [1]. Gelukkig worden de vooruitzichten steeds beter en kunnen steeds meer mensen genezen van of leven met hun ziekte – al heeft nog lang niet iedereen dat geluk. Bovendien zegt de meerderheid langdurig negatieve impact van hun ziekte te ervaren. In aanloop naar ‘KankerVrijDag’ op 28 oktober vraagt een groep organisaties die actief zijn in het bestrijden van kanker hier aandacht voor.

Steeds meer overlevers van kanker
Dankzij onderzoek en nieuwe behandelmogelijkheden kunnen gelukkig steeds meer mensen genezen van kanker of langdurig verder leven met hun ziekte. Dat blijkt ook uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie die het IKNL onlangs publiceerde. Het aantal mensen met kanker dat de eerste vijf jaar na de diagnose nog leeft, is gestegen, evenals het aantal mensen dat na tien jaar nog in leven is.

Hoewel lang nog niet iedereen geneest van kanker, is het goed nieuws dat de gemiddelde levensverwachting stijgt. Daar willen diverse organisaties die zich inzetten voor kankerpatiënten zoals Borstkankervereniging Nederland, Stichting Jongeren en Kanker, Vereniging Kinderkanker Nederland en KiKa samen met geneesmiddelenbedrijf MSD op een feestelijke manier aandacht voor vragen. Daarom roepen zij ‘KankerVrijDag’ in het leven: een dag voor iedereen die te maken heeft of heeft gehad met kanker in welke vorm dan ook. Een dag die draait om positiviteit, hoop en het vieren van het leven. En ook een dag waarop zij aandacht vragen voor hoe mensen het leven met en na kanker ervaren. Dat gebeurt op een feestelijke locatie, namelijk TivoliVredenburg in Utrecht.

Een leven lang last van gevolgen
Op deze eerste editie van KankerVrijDag is er specifiek aandacht voor hoe jongeren en jongvolwassenen het leven na kanker ervaren. Zij worden AYA’s (adolescents and young adults) genoemd. Door hun relatief jonge leeftijd hebben zij lang last van de ‘restschade’ van hun ziekte.

“Hun leven is door kanker en de gegeven behandeling op zijn kop gezet op een leeftijd waarop ze studeren, eerste werkervaring opdoen, een huis willen kopen, een gezin starten of juist net een jong gezin hebben,” aldus Anneke Eikelenboom van Stichting Jongeren en Kanker. Anneke weet als ervaringsdeskundige wat de impact van deze restschade kan zijn. “Veel mensen denken dat je na je behandeling weer beter bent en doorgaat met je leven. Maar juist het jaar erna heb ik als zwaarder ervaren dan het jaar waarin ik behandeld ben.” Dat wordt bevestigd door Mildred Klarenbeek van Vereniging Kinderkanker Nederland, die een groot en actief survivornetwerk coördineert. “Het gaat om overleven, doorleven maar vooral over kwaliteit van leven daarna.”

Vieren én vragen
Ook Frits Hirschstein, oprichter van KiKa (Kinderen Kankervrij) pleit voor meer aandacht voor het onderwerp. “We vieren KankerVrijDag met elkaar omdat er gelukkig al veel gebeurt om het leven van survivors na de behandeling te verbeteren. Maar er is nog ontzettend veel te doen. Op medisch gebied, om latere effecten te beperken en voorkomen, maar ook op materieel en sociaal vlak. Onze ambities zijn groot omdat survivors recht hebben op hetzelfde toekomstperspectief als Nederlanders zonder ervaring met (kinder)kanker. Daar staan we bij stil op KankerVrijDag. Om bewustwording te creëren, want survivors worden iedere dag aan de beperkingen en drempels herinnerd.”

“Hoe is het ermee?”
Borstkanker is de meestvoorkomende kankersoort bij vrouwen, jong en oud. “Bij borstkanker overleeft ongeveer 90% van de patiënten de diagnose en de behandeling [2],” aldus Cristina Guerrero Paez, directeur van Borstkankervereniging Nederland. “Dat is heel erg fijn, maar helaas vaak wel met allerlei klachten en late gevolgen -zowel lichamelijk als psychisch. Daarom steunen wij dit initiatief. Stilstaan bij hoe het met iemand is, is en blijft belangrijk. Dus doe mee en vraag ‘hoe is het ermee?’ aan die persoon in je omgeving.”

Over KankerVrijDag
KankerVrijDag is een awareness dag voor iedereen die ooit te maken heeft gehad met kanker in welke vorm dan ook. Op deze dag staat het leven na kanker centraal. De eerste editie vindt plaats op vrijdag 28 oktober 2022. Meer informatie vind je op kankervrijdag.nl
 
Wat kun je doen rondom KankerVrijDag:

  • Ga het gesprek aan met een survivor uit je omgeving. Hoe gaat het echt met die persoon? Hoe ervaart diegene het leven na ziek te zijn geweest? En wat betekent ‘kankervrij’ zijn voor deze persoon?
  • Zoek contact met een van de patiëntenverenigingen: zij bieden nuttige informatie en tips voor het leven met en na kanker. Je vindt ze op NFK.nl
  • Kom naar de KaVrijMiBo in TivoliVredenburg in Utrecht op vrijdag 28 oktober. Een feestelijk samenzijn om het leven te vieren voor hen die geraakt zijn door kanker en hun naasten
  • Doneer aan KiKa of een ander goed doel voor de bestrijding van kanker
  • Luister naar de KankerVrijDag playlist op Spotify en en laat ons weten welk nummer we er voor jou aan toe moeten voegen.
  • Bezoek één van de ruim tachtig IPSO inloopcentra. Zij bieden hulp en ondersteuningen aan mensen die met en na kanker leven.
  • Ga naar kanker.nl voor meer informatie over hoe je de draad weer oppakt.
  • Raadpleeg de Wegwijzer bij Kanker. Een overzichtelijke website met hulp en ondersteuning voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker
  • Lees het boek ‘Beter worden is niet voor watjes’ van journalisten Danielle Pinedo en Bart van Eldert. Zij kregen beiden kanker en ook zij merkten hoe ingewikkeld overleven is. De auteurs laten in een intieme briefwisseling ontroerend en met humor zien hoe ze de afgelopen jaren hun weg zochten in dit nieuwe extra bestaan.

Initiatiefnemers: KankerVrijDag is een initiatief van MSD Nederland in samenwerking met Borstkankervereniging Nederland, Stichting Jongeren en Kanker, Vereniging Kinderkanker Nederland en KiK

Daarnaast wordt het initiatief mede uitgedragen door diverse (patiënten)organisaties, zoals:

  • Longkanker Nederland
  • Huidfonds
  • Stichting Melanoom
  • Prostaatkankerstichting
  • Stichting Zaadbalkanker
  • Stichting Red Vulva

Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KankerVrijDag / Judith Kuijt
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KankerVrijDag
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Steeds meer mensen overleven kanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 24 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!