Bij mensen met een onderliggende afweerstoornis werken de coronavaccins vaak onvoldoende

Een groot deel van de patiënten met een afweerstoornis die vanwege een covid-infectie (Omikron variant) het middel sotrovimab kregen, bleek zeer snel resistentie tegen dit middel te ontwikkelen door specifieke mutaties in het coronavirus. Onderzoekers van Amsterdam UMC publiceren hierover in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA. Hoofdonderzoeker Emma Birnie noemt de snel optredende ongevoeligheid voor sotrovimab zorgwekkend: “Patiënten raken het resistente virus moeilijker kwijt, waardoor er nieuwe mutaties kunnen ontstaan.”

Bij mensen met een onderliggende afweerstoornis werken de coronavaccins vaak onvoldoende. Zij lopen een groter risico om ernstig ziek te worden na een covid-infectie. Sotrovimab, een monoklonale antistof, is een middel dat zich aan de uitsteeksels van het coronavirus hecht zodat het de lichaamscellen niet binnendringt. Het is een van de weinige middelen die van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA een vergunning kregen voor noodgebruik in deze patiëntengroep.

Spike-eiwit
De onderzoekers zagen dat er soms al 3 dagen na het geven van sotrovimab veranderingen waren ontstaan in het coronavirus die het ongevoelig maken voor het middel. Het ging daarbij om mutaties in het spike-eiwit. Ook bleek dat wanneer deze mutaties werden gevonden, patiënten het virus langer bij zich droegen.

Nieuwe mutaties
Hoofdonderzoeker Emma Birnie: “Resistentie die ontstaat tijdens covid-19-behandeling is zorgwekkend, juist voor patiënten met een afweerstoornis. Bovendien zien wij dat patiënten met resistentiemutaties het virus moeilijker kunnen kwijtraken, waardoor de kans bestaat dat er nieuwe mutaties ontstaan. Het is daarom cruciaal dat we het virus blijven monitoren en onderzoeken of deze nieuwe mutaties extra risico’s met zich mee brengen, met name in deze kwetsbare patiëntengroep. Daarnaast zouden toekomstige studies zich moeten focussen op een cocktail van medicijnen, bijvoorbeeld een combinatie van monoklonale antistoffen met een antiviraal middel.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Coronamedicijn voor mensen met afweerstoornis lokt snelle resistentie uit
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 04 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!