De D-score is een universele maat die de globale ontwikkeling van een kind weergeeft als een meeteenheid

Maandag 27 februari heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Global Scales for Early Development (GSED) gelanceerd. GSED is een nieuwe methode om de ontwikkeling van kinderen tot 36 maanden te beoordelen met behulp van metingen die cultureel neutraal, eenvoudig toe te passen, vrij toegankelijk en begrijpelijk zijn voor zorgverleners en kinderen. TNO maakte deel uit van het team dat het GSED-pakket heeft ontwikkeld. Met de ‘Developmental score’ (D-score) leverde TNO de ruggengraat voor de GSED.

D-score
De D-score is een universele maat die de globale ontwikkeling van een kind weergeeft als een meeteenheid, zoals meters voor lengte en grammen voor gewicht. Bij berekening via het GSED-pakket worden verschillende ontwikkelingsgebieden zoals cognitie, taal, motoriek en sociaal-emotionele vaardigheden in één getal weergegeven. De D-score maakt vergelijkingen tussen landen en groepen kinderen mogelijk, zelfs als voor de gegevensverzameling verschillende meetinstrumenten worden gebruikt. Bovendien kan de score het effect aantonen van metingen om de ontwikkeling van kinderen te verbeteren. De D-score is in 2006 bedacht door prof. Stef van Buuren van TNO.

Het belang van een eenduidig meetinstrument
"Als TNO zijn we erg trots op het feit dat we samen met de WHO en andere partners de GSED hebben ontwikkeld", zegt dr. Iris Eekhout, die sinds 2017 samen met prof. Stef van Buuren nauw betrokken is bij het GSED-project. Een ontwikkelingsstoornis in de vroege kindertijd kan leiden tot uitdagingen voor de rest van iemands leven. Ongeveer 43 procent van alle kinderen in lage- en middeninkomenslanden loopt het risico op een ontwikkelingsachterstand. Eekhout: "Met de D-score en de GSED-metingen hebben we voortgebouwd op bestaande gegevens en expertise om een gestandaardiseerde manier te vinden om de ontwikkeling van kinderen op bevolkingsniveau op een cultureel neutrale en nauwkeurige manier te volgen."

Inzet van de GSED
De GSED-metingen zijn ontwikkeld voor wereldwijd gebruik. Vooralsnog richt de GSED zich op de ontwikkeling van kinderen tot de leeftijd van 36 maanden. Eekhout: "Ons doel voor de toekomst is om de D-score uit te breiden voor oudere kinderen en de meting over de leeftijden heen te harmoniseren. We hopen in de nabije toekomst met veel meer partners te kunnen samenwerken om dit doel te realiseren."

Meer informatie over de D-score is hier te vinden

Bron: TNO


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 feb 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!