Onderzoekers toonden aan dat de moedermelk van veganistische vrouwen evenveel vitamine B2 en carnitine bevat als moedermelk van vrouwen die alles eten

Een veganistisch dieet heeft geen invloed op de concentratie vitamine B2 en carnitine in moedermelk. Deze twee voedingsstoffen komen vooral voor in dierlijke producten en zijn essentieel zijn voor de ontwikkeling van de baby. Dit blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC.

De onderzoekers toonden aan dat de moedermelk van veganistische vrouwen evenveel vitamine B2 en carnitine bevat als moedermelk van vrouwen die alles eten. Hoofdonderzoeker Hannah Juncker: “Baby’s die moedermelk krijgen van veganistische moeders hebben dus waarschijnlijk geen verhoogd risico op een tekort aan deze voedingsstoffen, terwijl je dat misschien wel zou verwachten als je weet dat hun moeders geen dierlijke producten nuttigen.”

Meer veganisten
In de afgelopen vier jaar is het aantal veganisten alleen al in Europa verdubbeld. Juncker: ”Wat een moeder eet, is van grote invloed is op de samenstelling van moedermelk en belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Door de wereldwijde toename van veganistische diëten, ook onder moeders die borstvoeding geven, bestaat er bezorgdheid over de voedingswaarde van hun moedermelk. Wij wilden daarom uitzoeken hoe een veganistisch dieet de concentratie beïnvloedt van twee voedingsstoffen die vooral afkomstig zijn uit dierlijke producten.”

Opvallende bevinding
De onderzoekers bepaalden de concentraties vitamine B2 en carnitine in moedermelk én in het bloed van 25 vrouwen met een veganistisch dieet. Ze vergeleken dit met de moedermelk en het bloed van 25 vrouwen die alles eten. Uit de resultaten bleek dat vitamine B2-concentratie zowel in bloedserum als in moedermelk bij beide groepen gelijk was.

Het bleek dat de concentratie carnitine in het bloed van veganistische vrouwen veel lager was dan in de controlegroep. Terwijl deze concentratie in de moedermelk juist vergelijkbaar was. Juncker: “Dat is een opvallende bevinding omdat je bij een lage bloedconcentratie bij de moeder ook weinig carnitine in moedermelk zou verwachten. Een mogelijke verklaring is dat de borstklier de carnitineconcentratie toch op peil weet te houden. Maar hoe dit kan, weten we niet precies.”

Vitamine B2 en carnitine
Vitamine B2 is essentieel voor allerlei biologische processen in het lichaam. Eerdere studies hebben laten zien dat een tekort aan vitamine B2 bij een baby kan leiden tot bloedarmoede, neurologische problemen en oogproblemen. Carnitine speelt een belangrijke rol in de energiestofwisseling. Een tekort aan carnitine kan bij een pasgeborene in ernstige gevallen leiden tot een lage bloedsuikerspiegel of problemen met het hart of de hersenen.

Eerdere studies suggereerden dat vrouwen die borstvoeding geven hun consumptie van dierlijke producten zouden moeten verhogen om tekorten in moedermelk te voorkomen. De resultaten uit deze studie laten zien dat dit voor deze twee voedingsstoffen waarschijnlijk niet nodig is omdat een veganistisch dieet daar geen invloed op heeft.

Moedermelkbank
Deze studie is gedaan met melk van de Nederlandse Moedermelkbank. Op de website is informatie te vinden over het afstaan van moedermelk aan de Nederlande Moedermelkbank.

De resultaten van dit onderzoek zijn 17 mei gepresenteerd tijdens de jaarvergadering van de European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) in Wenen. Het onderzoek was mogelijk dankzij financiële bijdrage van Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis.

Bron: Amsterdam UMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Moedermelk van veganistische vrouwen bevat twee belangrijke voedingsstoffen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 21 mei 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!