Meer dan 90 procent van de mensen met MS krijgt op een gegeven moment blaasstoornissen

Hoogleraar urologie prof. dr. Bertil Blok heeft van de stichting Start2Cure een subsidie van 400.000 euro ontvangen voor onderzoek naar een nieuwe vorm van neuromodulatie tegen blaasstoornissen bij mensen met multiple sclerose (MS). Met zijn groep onderzoekt hij hoe stimulering van de schaamzenuw kan helpen bij een slecht functionerende sluitspier. Mensen met MS hebben hier vaak veel last van.

Het onderzoek van Bertil Blok en zijn collega’s richt zich op behandeling van de blaasklachten van MS-patiënten door stimulatie van een zenuw met een hoge frequentie. Deze zogeheten kilohertz-stimulatie verlamt de zenuw tijdelijk, waardoor de functie hiervan kortstondig uitvalt. Blok: ‘Dit principe willen wij toepassen op de nervus pudendus, ook wel de schaamzenuw. Als deze zenuwfunctie wordt onderbroken, opent de blaashals, met als gevolg een nagenoeg spontane blaaslediging door de afgenomen druk in de plasbuis.’

Het principe is al getest bij dieren en laat consistent goede resultaten zien. Blok: ‘Dit lijkt een ideale oplossing voor de blaasledigingsklachten. Het kan gecombineerd worden in een zelfde systeem als standaard sacrale neuromodulatie om zo de blaasklachten te behandelen met hetzelfde apparaat. We gaan nu onderzoeken of het mensen met MS kan helpen bij het plassen.’

Blaasklachten bij MS
Meer dan 90 procent van de mensen met MS krijgt op een gegeven moment blaasstoornissen. Deze klachten hebben vaak erg veel invloed op de kwaliteit van leven en worden vaak genoemd als een van de meest hinderlijke klachten van MS. Er zijn onvoldoende behandelingsopties voor een overgroot deel van de MS-patiënten.

Vroeg in de ziekte hebben MS patiënten vaak last van overactieveblaasklachten (OAB) zoals plotse aandrang, urineverlies en erg vaak naar het toilet moeten. In latere stadia ontstaan ook problemen met het openen van de sluitspier van de blaas, waardoor de blaas ook niet meer goed kan legen. Vooral deze klachten zijn erg lastig te behandelen waardoor vaak een katheter nodig is.

Start2Cure Foundation
De Start2Cure Foundation is in 2019 opgericht om op korte termijn de kwaliteit van leven van mensen met progressieve multiple sclerose te verbeteren en op de langere termijn genezing van de ziekte dichterbij te brengen.

Bron: Erasmus MC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Datum: 13 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!