Wanneer type 2 diabetespatiënten starten met insuline spuiten, komen zij binnen een jaar ongeveer drie tot vijf kilo aan.

Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt nu dat dit mogelijk komt doordat mensen zo’n anderhalfuur per dag meer gaan zitten. De resultaten van het onderzoeken publicereerden zij maandag 10 juli in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetes Care.

Zo’n één miljoen mensen in Nederland heeft diabetes type 2. Bij diabetes type 2 maakt iemand nog wel insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert, aan, maar het lichaam reageert daar niet meer goed op. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel te hoog, en daarom moeten deze patiënten regelmatig insuline spuiten. In het eerste jaar dat zij starten met het spuiten van insuline, komen patiënten gemiddeld zo’n drie tot vijf kilo in gewicht aan. Onderzoekers van het Radboudumc bekeken of dit komt door een verandering in beweeggedrag. 

Meer zitten

In het onderzoek volgden onderzoekers een jaar lang veertig diabetes type 2 patiënten die startten met insuline spuiten. Zij bekeken voor, tijdens en na het starten van de behandeling via een armband met een bewegingssensor hoeveel deze mensen per dag bewogen. Eerst werd gedacht dat deze patiënten ‘voorzichtiger’ gaan leven en bijvoorbeeld minder gaan sporten. Maar nu blijkt dat diabetespatiënten meer gaan zitten. Yvonne Hartman, eerste auteur van het onderzoek: “We zagen dat patiënten niet minder gingen sporten, maar juist minder staan of rondlopen en zelfs zo’n 1,5 uur per dag meer gaan zitten dan voor het starten met insuline spuiten.” 

Gewichtstoename

Uit het onderzoek bleek dat de extra uren die de diabetespatiënten gingen zitten gerelateerd was aan de gewichtstoename: de patiënten kwamen gemiddeld zo’n 3 kilogram aan. Toch kunnen de onderzoekers nog niet concluderen dat meer zitten deze gewichtstoename veroorzaakt. Hoofdonderzoeker en fysioloog Dick Thijssen: “Onze bevindingen zijn in lijn met andere observaties dat meer zitten gerelateerd is aan de ontwikkeling van diabetes, maar het is geen sluitende verklaring.” Het onderzoek toont echter wel aan dat patiënten na het starten van een behandeling hun beweeggedrag aanpassen. “Deze resultaten geven aan dat zoiets simpels als zitten een belangrijk gezondheidsrisico met zich meebrengt, maar ook een simpele ingang is voor therapie”, aldus Thijssen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!