Geld ingezet voor onderzoek naar genezing diabetes type 1Geld ingezet voor onderzoek naar genezing diabetes type 1

 

Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) heeft in haar lustrumjaar een recordbedrag van ruim 2 miljoen euro opgehaald. DON investeert dit bedrag in fundamenteel, wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van diabetes type 1.

Doel is ervoor te zorgen dat de ingrijpende ziekte diabetes type 1 in misschien wel deze, maar in ieder geval de volgende generatie is uitgebannen. De recordopbrengst van de stichting werd gerealiseerd door de trouwe steun van gulle donateurs en de organisatie van fundraising events, waaronder een groot lustrumgala afgelopen november. “Ik ben trots dat stichting DON in tien jaar tijd een bekende stichting is geworden in Nederland, mede onder de emotioneel betrokkenen. Het is bijzonder dat we zulke grote groepen donateurs aan ons hebben weten te binden. Ik had daar bij het oprichten van de stichting nooit van durven dromen," aldus Maarten de Gruyter, oprichter en voorzitter van stichting DON en zelf type 1 patiënt.

Winst in onderzoek

Tien jaar geleden besloot stichting DON de opbrengst van haar fundraising uitsluitend in te zetten voor fundamenteel, wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van diabetes type 1. En met succes; het afgelopen decennium is veel winst geboekt. “DON heeft echt een enorme boost gegeven aan dit fundamentele onderzoek door onderzoeksgroepen langdurig te steunen,’’ zegt prof. dr. Eelco de Koning, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum. “Op mijn eigen vakgebied hebben we daardoor bijvoorbeeld beter begrepen hoe we individuele stamcellen kunnen identificeren om ze vervolgens als nieuwe insulineproducerende cellen in te zetten.” Volgens De Koning heeft DON ook gezorgd voor een intensieve kruisbestuiving tussen de diverse onderzoeksgroepen. “Het Leids Universitair Medisch Centrum werkt samen met het Hubrecht Instituut in Utrecht; Utrecht werkt samen met de Vrije Universiteit Brussel en Brussel werkt samen met de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Er zijn allerlei dwarsverbanden ontstaan."

Persoonlijk betrokken

Toch is diabetes type 1 nog niet te genezen. In Nederland worden meer dan 100.000 mensen, waaronder 12.000 kinderen en jongvolwassenen, dagelijks geconfronteerd met deze ingrijpende ziekte. Met mogelijk grote gevolgen, van blindheid en amputaties tot hart- en nierfalen. ‘’De hoop dat diabetes type 1 in deze generatie opgelost kan worden, motiveert mij en al die anderen om actief betrokken te zijn bij de stichting,’’ aldus Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter van de raad van toezicht. ‘’Het is een organisatie met gecommitteerde en enthousiaste mensen. Niet alleen zijn zij bestuurder van een stichting, zoals je dat wel vaker meemaakt, zij zijn ook zeer direct en persoonlijk bij deze ziekte betrokken. Dat maakt dat je in de hele organisatie de noodzaak voelt om een oplossing te vinden voor al die mensen die al op jonge leeftijd met diabetes worden geconfronteerd.’’

Terugblik lustrumjaar

Ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan heeft DON zich verbonden aan een nieuw, baanbrekend initiatief gericht op regeneratieve geneeskunde: het veelbelovende RegMed XB. Van de ruim 2 miljoen gaat een substantieel deel naar dit ambitieuze samenwerkingsverband dat begin dit jaar van start is gegaan. Het doel: de toepassing van een nieuwe transplantatiemethode bij patiënten met diabetes type 1. Vooraanstaande instituten (Leids Universitair Medisch Centrum, Hubrecht Instituut, Maastricht University en TU Eindhoven) bundelen hun expertise. De verwachtingen van deze unieke samenwerking zijn hoog gespannen; binnen nu en vijf jaar hopen de onderzoekers de vertaling naar de patiënt te kunnen maken.

Over stichting DON

Stichting Diabetes Onderzoek Nederland, kortweg stichting DON is in 2006 opgericht met een duidelijk doel: diabetes type 1 genezen. Want hoewel deze chronische ziekte te behandelen is, is zij nog niet te genezen. De complicaties zijn ingrijpend, van blindheid en amputaties tot hart- en nierfalen. Door te investeren in fundamenteel, wetenschappelijk onderzoek hoopt stichting DON dat diabetes type 1 op een dag tot het verleden behoort. Stichtingdon.nl