Dr. Reinier Meester heeft een Rubicon-beurs ontvangen om in de VS onderzoek te verrichten naar de ontwikkeling van de serrated poliep tot dikkedarmkanker.

 

Topinstituten

Rubicon-beurzen van NWO gaan naar veelbelovende wetenschapstalenten. Die kunnen zich daarmee aan buitenlandse topinstituten twee jaar lang verder bekwamen in hun vakgebied. De bestemming van Meester wordt de Stanford University School of Medicine, in Californië.

Dikkedarmkanker

Het onderzoek waarvoor hij budget ontvangt, heet 'Modelleren van de ontwikkeling van de serrated poliep tot dikkedarmkanker.' Een toelichting meldt: "Er is nog weinig bekend over de ontwikkeling van de serrated poliep tot dikke darmkanker, terwijl deze mogelijk een derde van alle ziektegevallen veroorzaakt. Doel is het ontwikkelen van een evidence-based simulatiemodel, waarmee betere keuzes gemaakt kunnen worden ten aanzien van screening naar darmkanker en de behandeling van patiënten met serrated poliepen." De term serrated (vertaling: gekarteld) verwijst naar de zaagtandvorm die zich onder de microscoop aftekent.

Vloggen

Psycholoog dr. Stephanie Wassenburg van de Erasmus Universiteit Rotterdam ontving eveneens een Rubicon, voor 'Vloggen als moderne leerstrategie.' De toelichting: "De groei in technologie vraagt om nieuwe vormen van pedagogiek. Dit project onderzoekt de effectiviteit van vloggen (videobloggen) in het onderwijs. Daarnaast wordt gekeken hoe innovatieve technologieën, zoals artificiële intelligentie en toegevoegde realiteit, het leerproces kunnen ondersteunen en bevorderen."

Drie ronden

Per jaar financiert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zo'n 60 jonge onderzoekers met een Rubicon. Hiermee is in totaal € 7 miljoen gemoeid, verdeeld over drie subsidieronden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 24 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!