Veranderd gedrag als de geluidsomgeving veranderd? Dat gaan onderzoekers van het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het UMCG  onderzoeken in verpleeghuizen die bij het netwerk zijn aangesloten.

Geluid kan enorm storend zijn. Een deur die dichtslaat, piepend gekras van bestek op een bord, een keffende hond. Mensen in goede gezondheid zorgen dat het geluid ophoudt of lopen er van weg. Verpleeghuisbewoners met dementie zijn voor een prettige leefomgeving afhankelijk van verzorgenden. Leidt geluidshinder bij mensen met dementie tot irritatie, apathie, depressie of ander ‘probleemgedrag’? En vermindert dit gedrag als de geluidsomgeving verbetert? Dat gaan onderzoekers van het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het UMCG (UNO-UMCG) uitzoeken in verpleeghuizen die bij het netwerk zijn aangesloten.

Belangrijk doel van dit onderzoek is om zorgverleners bewust te maken van de impact van geluid. Dat gebeurt onder meer door ‘geluidsambassadeurs’ op te leiden. UNO-UMCG-onderzoeker Dika Luijendijk: “De verzorgenden in de verpleeghuizen vormen de spil in het onderzoek. Als zij zich bewust worden van storend geluid voor de bewoners, kunnen ze het vaak ook wegnemen. En ze kunnen plezierig geluid toevoegen.” 

App MoSART
Ook wordt er een speciale app ingezet. Onderzoeker Kirsten van den Bosch, die de app MoSART ontwikkelde: “De app vraagt verzorgenden op meerdere tijdstippen een geluidsopname te maken van 30 tot 120 seconden. Tijdens die opname moeten ze een korte vragenlijst invullen. Daarop staan vragen als: ‘Hoe heb je de geluidsomgeving ervaren?’ en ‘Welke geluiden hoorde je?’.  Aangetoond is dat de bewustwording door MoSART wordt vergroot.”

Samen op zoek
Daarnaast gaan verzorgenden met elkaar op zoek naar mogelijkheden om de geluidsomgeving te verbeteren. De onderzoekers meten of de acties bij bewoners leiden tot minder probleemgedrag en een beter welbevinden, en bij verzorgenden tot minder werkstress. 
De verpleeghuizen Icare, Interzorg, Lentis-Dignis, Livio en Zorggroep Groningen doen mee aan het onderzoek. Zij zijn onderdeel van het UNO-UMCG, een samenwerkingsverband van vijftien zorgorganisaties in Noord- en Oost-Nederland en het UMCG. Vandaag ondertekenden zij een nieuwe overeenkomst, waarmee een vervolg wordt gegeven aan de succesvolle samenwerking. 

Goede resultaten
Eerder werd hetzelfde geluidsonderzoek uitgevoerd bij mensen met ernstig verstandelijke en meervoudige beperkingen en een pilot-geluidsonderzoek bij mensen met dementie. Deze onderzoeken vonden plaats bij Talant en Meriant, beiden onderdeel van UNO-UMCG-partner Alliade Zorggroep, en leidden tot goede resultaten, vertelt Van den Bosch: “Door de grotere bewustwording steeg ook de kwaliteit van de auditieve omgeving en nam de negatieve stemming en het probleemgedrag van de bewoners af.” Nu heeft het UNO-UMCG € 594.000 subsidie verworven om ook aan de slag te gaan met het verbeteren van de geluidsomgeving in verpleeghuizen voor ouderen met dementie. Het onderzoek gaat vier jaar duren.

Bekijk ook de video over dit geluidsonderzoek


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Leidt irritant geluid tot probleemgedrag?
  • Datum: 26 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!