Mensen met dementie kunnen vaak zelf niet meer aangeven dat ze pijn hebben of waar het precies pijn doet
Hoe weet je of mensen met vergevorderde dementie pijn hebben? Een Europees team onderzoekers waaronder Miriam Kunz van het UMCG heeft daarvoor een nieuw hulpmiddel ontwikkeld: de PAIC 15-observatieschaal. In een gratis e-training leren verzorgenden en verpleegkundigen om vijftien signalen van pijn te herkennen en de PAIC 15 te gebruiken. De e-training is te vinden op www.paic15.com
Mensen met dementie kunnen vaak zelf niet meer aangeven dat ze pijn hebben of waar het precies pijn doet. De PAIC 15 helpt verzorgenden en verpleegkundigen in het verpleeghuis om alert te zijn op tekenen van pijn. PAIC staat voor Pain in Impaired Cognition. Dat betekent: pijn bij een cognitieve stoornis. Het observatie-instrument bevat vijftien signalen van pijn, onderverdeeld in drie categorieën: gezichtsuitdrukkingen, lichaamsbewegingen en stemgeluiden.
Pijnsignalen herkennen
De e-training leert gebruikers van de PAIC 15 hoe de verschillende pijnsignalen eruit kunnen zien. Daarvoor zijn video-opnamen gemaakt met acteurs.
Samenwerking
De PAIC 15 is ontwikkeld door een Europees onderzoeksteam, waaronder onderzoekers van het Universitair Netwerk Ouderenzorg UMCG (UNO-UMCG) en het Universitair Netwerk voor de Care sector ZH (UNC-ZH). Dit zijn samenwerkingsverbanden met ouderenzorgorganisaties in Noord- en Oost-Nederland en Zuid-Holland. De e-training komt voort uit een samenwerking tussen UNO-UMCG en het UNC-ZH.
Handvatten voor implementatie
Op dit moment loopt er bij het UNO-UMCG een implementatieonderzoek voor PAIC 15. Doel daarvan is om verpleeghuizen te ondersteunen bij de invoering van dit pijn-observatie-instrument. Naar verwachting leiden de uitkomsten van dit onderzoek begin 2020 tot praktische implementatiehandvatten.
UNO-UMCG
Het Universitair Netwerk Ouderenzorg (UNO-UMCG) is het samenwerkingsverband van het UMCG en 20 ouderenzorgorganisaties in Noord- en Oost-Nederland. Doel van het UNO-UMCG is om de kwaliteit van (complexe) zorg aan ouderen in ouderenzorgorganisaties te verbeteren door gezamenlijk onderzoek te doen, opgedane kennis te delen en deze toe te passen in de praktijk. Kijk op https://huisartsgeneeskunde-umcg.nl/uno-umcg voor de deelnemende ouderenzorgorganisaties en voor meer informatie.