Het plaatsen van de meniscusprothese verloopt via een kijkoperatie waarbij een nieuwe meniscus wordt geplaatst
Patiënten met aanhoudende kniepijn na verwijdering van de meniscus kunnen op drie plekken in Nederland deelnemen aan het AIR2 onderzoek van ATRO Medical, een spin-off van het Radboudumc en DSM. Het onderzoek is gericht op pijnvermindering en verbetering van de knie-mobiliteit via een reconstructie van de meniscus. Tien patiënten kunnen onder strikte voorwaarden deelnemen aan de studie naar de nieuwe ingreep.
Het plaatsen van de meniscusprothese verloopt via een kijkoperatie waarbij een nieuwe meniscus wordt geplaatst op de plaats waar eerder de eigen meniscus zat. Deze nieuwe Trammpolin® meniscusprothese is gemaakt van hoogwaardige kunststof en vormt de nieuwe schokbreker in de aangetaste knie. Patiënten die zich aanmelden bij een van de drie deelnemende ziekenhuizen - Sint Maartenskliniek, MUMC+ en Haaglanden Medisch Centrum - worden beoordeeld op de vereiste criteria om te kunnen deelnemen. Zo kunnen alleen volwassenen deelnemen tussen de 18 en 70 jaar bij wie de binnenmeniscus eerder al geheel of gedeeltelijk is verwijderd. Na plaatsing van de meniscusprothese volgen twee jaar met periodieke controles en onderzoek.
Terugslag
In 2019 verliep de eerste toepassing van de meniscusreconstructie bij de mens niet geheel naar wens. Orthopeed Tony van Tienen: “We zagen te weinig functieverbetering bij de eerste patiënten: de knie bleef stijf na de implantatie. Bij een aantal patiënten moest de meniscusprothese helaas weer verwijderd worden. Er was gelukkig geen verdere schade aan de binnenzijde van de knie ontstaan en patiënten zijn verder gegaan in het gebruikelijke zorgtraject. Maar de aanvankelijke klachten waren er nog steeds. De oplossing die we graag hadden geboden was dus nog niet gerealiseerd.”
Startup ATRO Medical
Een meniscus vervangen lukt niet zomaar. Dat blijkt wel uit het feit dat er bijna tien jaar onderzoek nodig was voorafgaand aan de eerste studie. ReumaNederland was één van de eerste initiatiefnemers bij dit onderzoek en ondersteunt het nog steeds. Het grootste gedeelte van het preklinisch onderzoek werd gedaan aan het Radboudumc, veelal onder begeleiding van Tony van Tienen. Hij heeft samen met Jan Hunik de startup ATRO Medical opgezet om de Trammpolin meniscusprothese naar de patiënt te krijgen.
Nog uitgebreider getest
CEO Jan Hunik spreekt van een grote kans én uitdaging. “In Europa wachten meer dan 400.000 patiënten met aanhoudende kniepijn na het verwijderen van de meniscus op een chirurgische oplossing die hun pijn kan verminderen. Maar eerst moeten we in kleine studies bewijzen dat de prothese langdurige pijnverlichting geeft. Na de vorige studie is het ontwerp gewijzigd en hebben we onze meniscusprothese nog uitgebreider getest dan voorheen. Het implantaat voldoet aan alle gestelde eisen, maar hoeveel functieverbetering dit daadwerkelijk bij patiënten geeft wordt pas echt duidelijk in de praktijk.”
ATRO Medical is een spin-out van DSM en Radboudumc. Kijk hier voor meer informatie