Bij sepsis is het belangrijk om zo snel mogelijk met de juiste dosering beta-lactam antibiotica te starten

Een team van Erasmus MC’ers onderzoekt de optimalisatie van antibiotica bij bloedvergiftiging, een levensbedreigende aandoening, ook wel sepsis geheten.

Bij sepsis is het belangrijk om zo snel mogelijk met de juiste dosering beta-lactam antibiotica te starten. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de standaarddosering antibiotica voor veel IC-patiënten onvoldoende is. Met gevalideerde modellen en data uit eerder onderzoek (de DOLPHIN en EXPAT studies) is het gebruik van een dubbele dosering beta-lactam antibiotica in de eerste 48 uur gesimuleerd. De nieuwe studie zoekt uit of dit daadwerkelijk leidt tot een meer optimale blootstelling aan antibiotica, met verbeterde klinische uitkomsten. ZonMw subsidieert het onderzoek.

Dubbele dosis
Aan de gerandomiseerde studie nemen 890 patiënten deel, verspreid over 8 IC-afdelingen in Nederland binnen het DOLPHIN-consortium. De patiënten worden verdeeld over 2 groepen. De ene groep wordt behandeld met een dubbele dosering beta-lactam antibiotica in de eerste 48 uur en de andere groep wordt behandeld met de standaarddosering. Na 48 uur krijgt iedereen de standaarddosering.

De onderzoekers verwachten dat toediening van een dubbele dosering beta-lactam antibiotica leidt tot een verminderde kans op sterfte na 28 dagen vergeleken met de standaarddosering. Daarnaast wordt er gekeken naar het effect op kwaliteit van leven, sterfte op dag 90 en dag 365 na de behandeling, kostenefficiëntie, opnameduur, bijwerkingen en antibioticumblootstelling.

Vocht vasthouden
Ziekenhuisapotheker dr. Alan Abdulla is een van de initiatiefnemers van dit nieuwe onderzoek. ‘Ernstige infecties en sepsis kennen hoge sterftecijfers en zijn aanzienlijke uitdagingen in de gezondheidszorg. Het op tijd toedienen van de juiste hoeveelheid antibiotica is daarom essentieel. Op de IC is dit bijzonder moeilijk vanwege een zeer diverse patiëntenpopulatie en fysiologische veranderingen. Patiënten houden bijvoorbeeld meer vocht vast en krijgen diverse ondersteunende behandelingen. Deze veranderingen beïnvloeden de verdeling en uitscheiding van antibiotica.’

Dit onderzoek vloeit voort uit eerder onder andere door BeterKeten gesubsidieerd onderzoek.

Zie ook: Antibiotica op de IC moeten op patiënt worden afgestemd.

Bron: Erasmus MC