Erfelijke netvliesaandoeningen zijn zeldzaam, maar veroorzaken ernstige schade bij de patiënt

Onderzoekers van Erasmus MC willen het netvlies van mensen met erfelijke netvliesaandoeningen beter in beeld brengen. Met een nieuwe techniek kunnen afwijkingen eerder worden ontdekt en gevolgd.

Met adaptieve optiek (AO), een beeldvormingstechniek met hoge resolutie die afkomstig is uit de sterrenkunde, kunnen voor het eerst individuele cellen in het netvlies van patiënten levend worden bekeken. Onderzoekers van de afdelingen Radiologie & Nucleaire Geneeskunde en Oogheelkunde willen AO gebruiken voor nieuwe automatische en kwantitatieve metingen van het netvlies. Met als doel: vroege diagnose, opsporing van veranderingen en beoordeling van de progressie van erfelijke netvliesaandoeningen.

Het onderzoeksteam gaat in het project AO Vision gedurende vier jaar data verzamelen van 400 proefpersonen. Het team gebruikt kunstmatige intelligentie (AI).

Erfelijke netvliesaandoeningen zijn zeldzaam, maar veroorzaken ernstige schade bij de patiënt. Ze beginnen meestal op jonge leeftijd en tasten de cellen aan die verantwoordelijk zijn voor het gezichtsvermogen, de retinale fotoreceptoren. Die raken beschadigd en gaan uiteindelijk verloren, wat leidt tot blindheid.

Er worden al proeven gedaan met behandelingen om de aandoening te genezen of te vertragen. De beelden die in de huidige praktijk worden gebruikt, hebben echter onvoldoende resolutie om veranderingen op cellulair niveau waar te nemen. Bovendien is het moeilijk om veranderingen in de tijd te analyseren.

Het project wordt ondersteund door Health~Holland.

Bron: Erasmus MC / David Drexhage


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 11 feb 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!