Hiermee is protonentherapie,na een voorbereidingstraject van meer dan tien jaar officieel in Maastricht beschikbaar

Op maandag 7 oktober werd Maastro Protonentherapie officieel geopend. De openingshandeling werd verricht door minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport), Marja van Dieijen-Visser (bestuursvoorzitter Maastricht UMC+) en Maria Jacobs (bestuursvoorzitter Maastro). Hiermee is protonentherapie,na een voorbereidingstraject van meer dan tien jaar officieel in Maastricht beschikbaar. 

De technologie die schuilgaat achter protonentherapie is volledig anders dan de gebruikelijke vormen van radiotherapie. Het biedt dan ook nieuwe mogelijkheden om onder meer bijwerkingen van bestraling bij sommige patiënten te reduceren en kwaliteit van leven te vergroten. Bij protonentherapie wordt de bestralingsdosis bijna volledig in de tumor afgegeven en komt hierdoor niet in het nabij gelegen gezonde weefsel terecht. Dit is vooral winst voor de omliggende risico-organen. Op 7 februari van dit jaar werd reeds de eerste kankerpatiënt bestraald met protonentherapie in Maastricht.

Geïntegreerde oplossing
Maastro Protonentherapie, waarin ook het Maastricht UMC+ participeert, is tot stand gekomen met hulp van de Provincie Limburg, het LIOF, ASN bank en de Rabobank. Dat was noodzakelijk om het bedrag van 40 miljoen bij elkaar te brengen voor de apparatuur, de verbouwing, software en randapparatuur. "De bouw van de bunker met hierin het protonenapparaat had nog wel wat voeten in de aarde," aldus Maria Jacobs. "We hebben gekozen voor een geïntegreerde oplossing in het bestaande radiotherapeutisch instituut. Dat was mogelijk met de innovatieve protonentherapie van het Amerikaanse Mevion Medical Systems."Maastro Protonentherapie kan volledig gebruik maken van de faciliteiten van het bestaande instituut. Dat zorgt voor een optimale kruisbestuiving van kennis. Maria Jacobs: "Personeel van Maastro verzorgt zowel de conventionele bestraling als de protonentherapie. Maastro is daarmee het eerste Europese instituut dat protonentherapie op deze manier kan aanbieden.

Topzorg
Protonentherapie is slechts op drie plekken mogelijk in Nederland. Naast Maastro in Maastricht, ook in Delft en Groningen. "Nederland heeft wereldwijd een vooraanstaande positie op het vlak van radiotherapie. Het is belangrijk voor deze regio om topzorg te kunnen bieden. Dat is ook de mening van de andere betrokken partijen, zoals de Provincie, het LIOF en de Rabobank. Het Maastricht UMC+ heeft heel bewust gekozen om te participeren in Maastro Protonentherapie. Ook voor hen is het van strategisch belang dat we in Maastricht tot op het hoogste niveau kankerpatiënten kunnen behandelen." Naast de participatie van het Maastricht UMC+ in Maastro Protonentherapie, wordt er eveneens de nauwe samenwerking gezocht met de medisch specialisten van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, het Radboudumc in Nijmegen, de Radiotherapiegroep (Arnhem/Deventer) en het Instituut Verbeeten Tilburg.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Officiële opening Maastrichtse centrum voor protonentherapie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 09 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!