Het UMCG is al langer bezig met het verbeteren van de longkankerzorg

Het UMCG is gestart met een actieonderzoek om de zorg voor mensen met longkanker te verbeteren. Dit doen we samen met onder andere longoncologen, verpleegkundigen, huisartsen, apothekers én patiënten. Omdat het een actieonderzoek is, worden de resultaten direct ingezet in de zorg.

Stap voor stap 
Het UMCG is al langer bezig met het verbeteren van de longkankerzorg. ‘We hebben recent het hele zorgpad in kaart gebracht en bekeken wat de knelpunten zijn’, vertelt hoofdonderzoeker Job van Boven. ‘Nu gaan we die stap voor stap aanpakken. Zo willen we dat patiënten beter kunnen meebeslissen over hun behandeling. Het mooie van dit project is dat we het samen met de hele keten gaan doen, dus ook met patiënten.’ 
 
Samen beslissen 
Patiënten hebben aangegeven dat ze meer betrokken willen worden bij de keuzes voor hun behandeling. ‘Samen beslissen betekent dat de patiënt in gesprek met een arts, verpleegkundig specialist of oncologieverpleegkundige alle opties bespreekt en dat je sámen de keuze maakt’, zegt Van Boven. ‘In dat gesprek bespreek je wat de voor- en nadelen van elke behandeling zijn en kan de patiënt aangeven wat hij of zij belangrijk vindt. Zo kan een patiënt beter beslissingen nemen en meer de regie houden.’ 
 
Medicijngebruik verbeteren 
Ook wil het UMCG met het project patiënten helpen hun medicijngebruik te verbeteren. Van Boven: ‘De behandeling voor mensen met longkanker verbetert snel. Zo zijn er steeds meer patiënten die een behandeling met orale oncolytica kunnen krijgen. Dit zijn medicijnen die ze thuis moeten innemen. Het risico hiervan is dat ze de medicijnen verkeerd kunnen gebruiken waardoor de behandeling minder goed werkt. Of dat ze last hebben van bijwerkingen en dat niet melden.’  
 
Betere communicatie en samenwerking 

Om longkanker goed te behandelen, moeten de patiënt en de verschillende zorgverleners van binnen en buiten het UMCG goed met elkaar samenwerken. Daarom wordt er ook gekeken hoe de communicatie en samenwerking tussen de specialisten, verpleegkundigen, huisarts, apotheek en naasten kan worden verbeterd.  
 
Over het onderzoek 

Voor het project Multidisciplinaire topzorg voor patiënten met longkanker: samen sterker! heeft het UMCG 150.000 euro gekregen van ZonMW. Aan dit project werken de afdelingen Klinische Farmacie, Longoncologie en Toegepast GezondheidsOnderzoek van het UMCG mee, en een socioloog, een IT-specialist, huisartsen, apothekers in de eerste lijn, en patiëntorganisatie Longkanker Nederland. 
 
Het project wordt gecoördineerd door Annemieke Visser van de afdeling Toegepast GezondheidsOnderzoek van het UMCG. Omdat het een Actieonderzoek is, worden de resultaten direct ingezet om de zorg voor mensen met longkanker in het UMCG en later ook in andere oncologische centra te verbeteren. 
 
Kijk voor meer informatie op: UMCG ontvangt ZonMW subsidie voor verbeteren multidisciplinair zorgpad longkanker: samen sterker!


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: UMCG verbetert samen met patiënten de longkankerzorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 01 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!