Deze unieke studie heeft zijn wortels in het Antoni van Leeuwenhoek en staat onder leiding van internist-oncoloog Emile Voest

Het team van de DRUP-studie wint dit jaar de Patient Impact Award 2022, de jaarlijkse prijs van het Antoni van Leeuwenhoek voor de meest impactvolle klinische innovatie. Patiënten met uitgezaaide kanker voor wie geen behandelingen meer beschikbaar zijn, krijgen in deze studie geneesmiddelen die voor andere tumorsoorten al op de markt zijn. Andere landen volgen inmiddels dit vernieuwende voorbeeld. Op 16 november neemt internist-oncoloog en onderzoeker Emile Voest de prijs in ontvangst.
 
De landelijke DRUP-studie (Drug Rediscovery Protocol) onderzoekt of bestaande kankermedicijnen die zijn goedgekeurd voor gebruik bij patiënten met specifieke tumortypes ook kunnen werken bij andere patiënten. Het gaat hierbij om patiënten met uitgezaaide kanker en een DNA-profiel dat vaak voorkomt bij andere kankersoorten waarvoor al een doelgericht medicijn of immuuntherapie bestaat.

Deze unieke studie heeft zijn wortels in het Antoni van Leeuwenhoek en staat onder leiding van internist-oncoloog Emile Voest. Inmiddels doen 35 Nederlandse ziekenhuizen mee en volgen andere landen het voorbeeld van de DRUP. Sinds de start van het onderzoek in 2016 kregen ruim 1200 patiënten die geen reguliere behandelopties meer hadden één van de 35 beschikbare medicijnen. Ongeveer 3 op de 10 patiënten heeft hier baat bij. Dit geldt ook voor patiënten met zeldzame kankers, waarvoor veel minder medicijnen op de markt komen. Andere landen volgen inmiddels het voorbeeld van de DRUP.

“Dit is echt prachtig, innovatief onderzoek”, zegt medisch directeur en juryvoorzitter Jacqueline Stouthard. “Het heeft een directe en positieve impact op het leven van een brede groep patiënten met uitgezaaide kanker, ongeacht de locatie van hun primaire tumor. Daarnaast is de studie vernieuwend in allerlei opzichten, van studie-opzet tot innovatieve financiering van de behandelingen, waarbij een farmaceutisch bedrijf en de zorgverzekeraars samen de kosten dragen.”

Sinds afgelopen zomer, wordt het medicijn nivolumab zelfs uit het basispakket vergoed voor volwassen patiënten die een tumor met een zeldzame afwijking (MSI) hebben en voor wie geen andere behandeling meer beschikbaar is. Onderzoek binnen de DRUP-studie liet zien dat ruim 40 procent van deze patiënten langdurig voordeel van dit medicijn heeft: de tumor wordt kleiner of verdwijnt in sommige gevallen. Dat tot deze vergoeding wordt overgegaan is te danken aan een unieke samenwerking tussen oncologen, zorgverzekeraars, een geneesmiddelenproducent en het Zorginstituut Nederland.

Over de Patient Impact Award
De Patient Impact Award is de jaarlijkse prijs van het Antoni van Leeuwenhoek voor klinische innovaties die diagnostiek, behandeling en/of kwaliteit van leven van patiënten met kanker hebben verbeterd of verwacht worden dat te zullen doen. Het Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek heeft de Patient Impact Award in 2018 ingesteld. De klinische innovatie is gebaseerd op een nieuw therapeutisch concept of een wetenschappelijke vinding uit het Antoni van Leeuwenhoek zelf. De winnaar ontvangt 10.000 euro, te besteden aan een symposium voor belangrijke stakeholders zoals artsen of patiënten. 
 
Over de DRUP-studie
Aan de DRUP-studie doen 35 ziekenhuizen in Nederland mee. De onderzoeksleiders zijn prof. dr. Emile Voest (Antoni van Leeuwenhoek), prof. dr. Henk Verheul (Radboudumc) en prof. dr. Hans Gelderblom (LUMC). Voor de DNA-analyse werken de onderzoekers samen met de daarin gespecialiseerde Hartwig Medical Foundation. De DRUP-studie wordt financieel ondersteund door KWF Kankerbestrijding en Stelvio for Life
 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Antoni van Leeuwenhoek
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Antoni van Leeuwenhoek
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Drug Rediscovery Protocol wint Patient Impact Award 2022
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 15 nov 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!