Het streven is om zo de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van de oncologische zorg in de regio te verhogen

De ziekenhuizen en radiotherapeutische instituten in Noord en Oost Nederland richten samen een oncologienetwerk op om de kankerzorg te verbeteren. Mensen met kanker kunnen daardoor binnen de eigen regio altijd rekenen op de beste zorg op maat, ongeacht in welk ziekenhuis zij hun zorgtraject starten.

Het streven is om zo de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van de oncologische zorg in de regio te verhogen en dit voor patiënten ook in de toekomst te blijven garanderen. Het netwerk zal bij de patiënt passende zorg op de juiste plek bieden, dichtbij huis als dat kan en wat verder weg binnen de eigen regio als het complexer is. 

Samen optrekken en leren van elkaar
Zorgverleners worden in deze samenwerking gefaciliteerd met de mogelijkheid van digitale gegevensuitwisseling en continue verbetering van effectiviteit en efficiency. Bovendien kunnen de betrokken zorgorganisaties in Noord en Oost Nederland door deze samenwerking in de oncologie nog veel leren van elkaar. Ze willen ook meer gezamenlijk kunnen optrekken bij landelijke concentratie- en spreidingsvraagstukken, of bijvoorbeeld bij een overleg met  verzekeraars en de overheid.

Vier regionale oncologienetwerken binnen samenwerking
Eerder al bestond er een indeling in vier kleinere regionale oncologienetwerken in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en een deel van Overijssel en Gelderland. Deze vier kleinere, regionale oncologienetwerken blijven zichtbaar als onderdeel binnen het grotere netwerk. Wel kunnen nu de expertise en faciliteiten van de deelnemende instellingen beter en met meer partijen worden gedeeld. 

Het initatief is gestart met de ondertekening van een intentieverklaring. Medio maart wordt een eigen bestuur geïnstalleerd en krijgt het netwerk een definitieve naam. Het initiatief wordt ondersteund door zorgverzekeraars en geeft voor de oncologische zorg regionale invulling aan het Integraal Zorgakkoord (IZA) van het ministerie van VWS en ook aan het Plan van Aanpak Netwerk- en Expertzorg van het Zorginstituut.

De vier deelregio’s met deelnemende ziekenhuizen aan het oncologienetwerk in Noord en Oost Nederland zijn: 

1.    Oncologisch Netwerk Friesland (ONF): Antonius Ziekenhuis, Medisch Centrum Leeuwarden, Nij Smellinghe, Tjongerschans, Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF)
2.    Oncologienetwerk Veluwe IJssel: Deventer Ziekenhuis, Gelre ziekenhuizen, Isala, Radiotherapiegroep Deventer
3.    ONZ netwerk: Medisch Spectrum Twente, Saxenburgh Medisch Centrum, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Ziekenhuisgroep Twente 
4.    Oncologienetwerk Groningen-Drenthe: Martini Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Treant Zorggroep, Universitair Medisch Centrum Groningen

Bron: UMCG


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG / Janneke Kruse
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ziekenhuizen in Noord en Oost Nederland bundelen krachten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 12 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!