Hoewel urineweginfecties veel voorkomen, is het voor behandelaars soms moeilijk om de ziekte vast te stellen en te behandelen

Wanneer is er precies sprake van een urineweginfectie? Tot voor kort was daar geen internationale definitie voor. Dankzij een LUMC-geleide studie komt daar nu verandering in. Een vaste definitie is belangrijk als het bijvoorbeeld gaat over antibioticaresistentie.

Jaarlijks zijn 2 miljoen huisartsbezoeken in Nederland gerelateerd aan urineweginfecties (onder andere blaas- en nierbekkenontstekingen). Ook stellen artsen de infecties vaak vast in verpleeg- en ziekenhuizen. 

Maar hoewel urineweginfecties veel voorkomen, is het voor behandelaars soms moeilijk om de ziekte vast te stellen en te behandelen. Bovendien keren blaasontstekingen regelmatig terug. Dat is niet alleen belastend voor de patiënt, maar draagt door het herhaaldelijk voorschrijven van antibioticakuren ook bij aan het steeds groter wordende probleem van antibioticaresistentie.

Definitie van urineweginfecties is belangrijk
Betrouwbaar onderzoek naar testen en behandelingen voor urineweginfecties is dus hard nodig. Het opstellen van een vaste definitie van blaasontstekingen helpt daarbij. Ontbreek zo'n definitie namelijk, dan leidt dat tot vertekende onderzoeksresultaten en een verminderde vergelijkbaarheid tussen onderzoeken.

De nieuwe zogeheten referentiestandaard combineert symptomen van een urineweginfectie met meetbare, klinische waarden en bevat nu onder meer de volgende criteria:

 • Een brandend gevoel bij het plassen
 • Veel moeten plassen
 • Veel drang tot plassen
 • Een bepaald minimaal aantal witte bloedcellen in de urine
 • Een bepaald minimaal aantal bacteriën in de urine

Vijftig internationale experts
In het huidige onderzoek hebben onderzoekers van de afdeling infectieziekten van het LUMC samengewerkt met vijftig internationale experts op het gebied van urineweginfecties.

Deze experts hadden verschillende achtergronden (infectieziekten, microbiologie, urologie, geriatrie, huisartsgeneeskunde en spoedeisende geneeskunde) en kwamen uit tien landen in Europa en Noord-Amerika. Geholpen door meerdere enquêtes hebben zij samen een onderzoeksdefinitie van urineweginfecties opgesteld.

Het onderzoek, onder leiding van Manu Bilsen (AIOS interne geneeskunde - foto links), Merel Lambregts (internist-infectioloog) en Leo Visser (hoogleraar infectieziekten), is gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases.

Een urineweginfectie is een ontsteking van de urinewegen veroorzaakt door bacteriën. De meest voorkomende urineweginfectie is een blaasontsteking. Meestal gaat het om bacteriën die in de darm leven en via de plasbuis in de blaas terecht komen. Daar veroorzaken ze een infectie. De meeste infecties blijven beperkt tot de blaas en geven geen koorts. De klachten kunnen wel heel hinderlijk zijn. Infecties die uitbreiden naar het nierbekken of de prostaat, komen minder vaak voor.

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

 • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
 • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
 • Bron bij dit artikel: : LUMC
 • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
 • Originele titel: LUMC-onderzoekers ontwikkelen internationale definitie voor blaasontstekingen
 • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
 • Datum: 16 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!