De scanner is tot wel drie keer gevoeliger dan de systemen die tot op heden beschikbaar zijn

Het UMCG heeft samen met Siemens Healthineers, pionier in gezondheidszorg, de eerste van een nieuwe generatie PET/CT-scanners in gebruik genomen: de Biograph Vision™. Zorgprofessionals kunnen met de Biograph Vision een nauwkeuriger diagnose stellen. De scanner is tot wel drie keer gevoeliger dan de systemen die tot op heden beschikbaar zijn, waardoor de patiënt vroeger, gerichter en dus beter behandeld kan worden. De Biograph Vision is ontworpen om de efficiency te verhogen, de kwaliteit van zorg te verbeteren en de operationele kosten te reduceren. De PET/CT-scanner zorgt hiermee voor betere, betrouwbare diagnostiek tegen lagere kosten.

Nieuwe standaard in PET/CT scans
Siemens Healthineers en het UMCG introduceren met de Biograph Vision een nieuwe precisiestandaard in de beeldvormende diagnostiek. Het nieuwe PET/CT-systeem genereert beelden met een hogere spatiële resolutie waarmee een verbeterde detectie van afwijkingen mogelijk wordt. De scan is ook geschikt ter voorbereiding op nieuwe vormen van kankerbehandeling, zoals immunotherapie en protonentherapie. 

Prof. dr. Rudi Dierckx, afdelingshoofd Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming bij UMCG: “Wij zijn als ziekenhuis trots op ’s werelds eerste Biograph Vision. Dankzij de sterk verbeterde resolutie is de gevoeligheid van het apparaat wel drie keer hoger dan van huidige apparaten. Het systeem stelt onze artsen in staat patiënten van een nóg preciezere behandeling te voorzien. Hiermee realiseren wij betere diagnostiek, met als belangrijkste gevolg een betere kwaliteit van zorg. Daar zijn wij ontzettend blij mee.” 

Kees Smaling, algemeen directeur bij Siemens Healthineers Nederland: “Met het ontwikkelen van nieuwe systemen zoals de Biograph Vision, hebben wij als doel beter te kunnen bepalen welke behandeling het beste werkt voor de individuele patiënt: personalized medicine. Bij de ontwikkeling van het apparaat is hecht samengewerkt met verschillende partijen: artsen, onderzoekers en ingenieurs. Door dit soort brede samenwerking is innovatie in de gezondheidszorg sneller toepasbaar. Daar heeft iedereen baat bij maar vooral de patiënt. We zijn zeer verheugd ’s werelds eerste Biograph Vision in een wereldwijd gerenommeerd instituut als het UMCG te installeren.”

Over PET/CT-scans
Positronemissietomografie (PET) is een beeldvormende techniek waarbij een radiofarmacon wordt toegediend aan een patiënt. De ophopingen van dit farmacon, bijvoorbeeld een tumor, kunnen worden afgebeeld met behulp van een PET scan. De PET-scan wordt gecombineerd met een CT-scan. De PET-scan geeft de relatieve plaats van bijvoorbeeld een tumor en de CT-scan maakt het mogelijk deze plaats te relateren aan andere structuren in het lichaam.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nauwkeuriger diagnose patiënten UMCG met gloednieuwe PET/CT-scan Siemens Healthineers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 05 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!