De zorgwoestijnen ontstaan door het opheffen van SEH's en het concentreren van zorg in een aantal ziekenhuizen

Ruim 16 duizend Nederlanders wonen op minstens 45 minuten afstand rijden van een ziekenhuis met spoedeisende hulp (SEH). Deze mensen kunnen bij medische noodgevallen onmogelijk met een ambulance binnen de norm van drie kwartier op een SEH komen. Nog eens 12.670 personen wonen tegen de rand van dit soort gebieden, zogenoemde 'zorgwoestijnen'. Voornamelijk op de Waddeneilanden, de Noordoostpolder, en delen van Zeeland, Friesland en Groningen is spoedeisende zorg moeilijk bereikbaar. Dat blijkt uit een data-analyse van Pointer. Samen met ReportersNL, Omroep Gelderland, Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden en het Noordhollands Dagblad zijn de gevolgen van het wonen in zo’n zorgwoestijn in kaart gebracht.

Op een interactieve kaart laat Pointer zien waar de zorgwoestijnen in Nederland liggen. Dat zijn vooral de Waddeneilanden, het gebied rond Baarle-Nassau, de randen van Zeeuws-Vlaanderen en de Noordoostpolder.

De zorgwoestijnen ontstaan door het opheffen van SEH's en het concentreren van zorg in een aantal ziekenhuizen. Op dit moment zijn 80 ziekenhuizen met SEH gevestigd in Nederland, sinds 2012 zijn 22 SEH-locaties opgeheven. Dat heeft dan ook gevolgen voor de bereikbaarheid van spoedeisende zorg: sinds 2012 zijn bijna 1.200 personen in of op de rand van een zorgwoestijn komen te wonen. Voor 1,5 miljoen Nederlanders is de dichtstbijzijnde SEH verder weg komen te liggen.

De vermindering van het aantal SEH’s baart experts zorgen. Volgens Menno Gaakeer, SEH-arts en gepromoveerd op onderzoek naar de kwaliteitsnormen van SEG-ziekenhuizen, is het aantal SEH-bedden flink gedaald, maar het aantal patiënten gelijk gebleven. "Dat gaat wringen op de SEH’s. Die lopen vaker en langer vast, en dat leidt tot opnamestops, ambulances die moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis, en lange wachttijden." Er is ook nog geen goede kwaliteitsnorm voor SEH-ziekenhuizen, waardoor deze locaties niet weten hoe zij presteren ten opzichte van andere ziekenhuizen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: De Monitor en Pointer / Marlies van de Meent (KRO/NCRV)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : De Monitor en Pointer / KRO/NCRV
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Spoedeisende hulp niet over in Nederland goed bereikbaar
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 sep 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!