Gebruikers van azathioprine hebben een grotere kans op infecties met het humaan papillomavirus en daardoor ook op wratten

Azathioprine kan zorgen voor groei van wratten of dit verergeren. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hier twaalf meldingen van.

Azathioprine is een geneesmiddel voor de behandeling van verschillende ziekten. Bijvoorbeeld chronische darmontstekingen, reumatische ontstekingsziekten en de spierziekte myasthenia gravis. Het wordt ook gebruikt om afweerreacties van het lichaam te onderdrukken na transplantaties.

Wratten ontstaan door een virus
Wratten komen vooral voor op de handen en voeten, maar ze kunnen ook op andere plaatsen zitten. Ze verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens. Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Bij patiënten met een verminderde afweer komt wrattengroei vaker voor. Wratten zijn onschuldig. Ze hoeven alleen behandeld te worden als patiënten er veel last van hebben.

Niet in de bijsluiter
Patiënten die geneesmiddelen gebruiken die de afweer onderdrukken, hebben een grotere kans op infecties met bacteriën, virussen en schimmels. Gebruikers van azathioprine hebben dus een grotere kans op infecties met het humaan papillomavirus en daardoor ook op wratten. Dat staat niet zo duidelijk in de bijsluiter van azathioprine. Hierin staan alleen verschillende klachten die passen bij een longontsteking of urineweginfectie.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Lareb
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.lareb.nl/news/wratten-bij-azathioprine
Originele titel: Wratten bij azathioprine
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2022-12-06


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com