Gebruikers van azathioprine hebben een grotere kans op infecties met het humaan papillomavirus en daardoor ook op wratten

Azathioprine kan zorgen voor groei van wratten of dit verergeren. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hier twaalf meldingen van.

Azathioprine is een geneesmiddel voor de behandeling van verschillende ziekten. Bijvoorbeeld chronische darmontstekingen, reumatische ontstekingsziekten en de spierziekte myasthenia gravis. Het wordt ook gebruikt om afweerreacties van het lichaam te onderdrukken na transplantaties.

Wratten ontstaan door een virus
Wratten komen vooral voor op de handen en voeten, maar ze kunnen ook op andere plaatsen zitten. Ze verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens. Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Bij patiënten met een verminderde afweer komt wrattengroei vaker voor. Wratten zijn onschuldig. Ze hoeven alleen behandeld te worden als patiënten er veel last van hebben.

Niet in de bijsluiter
Patiënten die geneesmiddelen gebruiken die de afweer onderdrukken, hebben een grotere kans op infecties met bacteriën, virussen en schimmels. Gebruikers van azathioprine hebben dus een grotere kans op infecties met het humaan papillomavirus en daardoor ook op wratten. Dat staat niet zo duidelijk in de bijsluiter van azathioprine. Hierin staan alleen verschillende klachten die passen bij een longontsteking of urineweginfectie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Wratten bij azathioprine
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 06 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!