Diabetische ketoacidose ontstaat als er te weinig insuline is om de glucose in het bloed in de cellen te laten opnemen

Bijwerkingencentrum Lareb heeft drie meldingen van diabetische ketoacidose bij gebruik van dapagliflozine ontvangen en één bij empagliflozine, waarbij er werd aangegeven dat de patiënt een koolhydraatbeperkt dieet volgde. 

Dapaglifllozine en empagliflozine worden voorgeschreven bij diabetes mellitus. Ze verlagen het glucose in het bloed, doordat de nieren meer glucose uitscheiden. 

Diabetische ketoacidose ontstaat als er te weinig insuline is om de glucose in het bloed in de cellen te laten opnemen. Het lichaam gaat dan andere energiebronnen, zoals opgeslagen vetten, als brandstof gebruiken. Hierbij komen ketonen vrij, die het bloed zuurder maken en waardoor levensgevaarlijke complicaties kunnen ontstaan. 

Dapagliflozine dient volgens de bijsluiter niet gestart te worden wanneer patiënten al een verhoogd risico op diabetische ketoacidose hebben. Dit is het geval bij patiënten met een koolhydraatbeperkt of een ketogeen dieet. De meldingen bij Lareb tonen aan dat dapagliflozine in de praktijk soms toch in combinatie met zo’n dieet wordt gebruikt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Diabetische ketoacidose bij dapagliflozine in combinatie met koolhydraatbeperkt dieet
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 11 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!