Deze NEVO-online telt ruim 180 nieuw toegevoegde voedingsmiddelen ten opzichte van de vorige uitgave (2016)

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  heeft een nieuwe uitgave van het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Deze bevat informatie over de samenstelling van ruim 2150 voedingsmiddelen. Van 133 voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten en vetzuren, vitamines en mineralen) zijn gegevens beschikbaar.

Deze NEVO-online telt ruim 180 nieuw toegevoegde voedingsmiddelen ten opzichte van de vorige uitgave (2016).  De keuze van deze voedingsmiddelen is grotendeels gebaseerd op de Voedselconsumptiepeiling, die laat zien welke voedingsmiddelen van belang zijn in het Nederlandse voedingspatroon. Daarnaast is de samenstelling van veel reeds aanwezige voedingsmiddelen geactualiseerd en voedingsmiddelen die uit de handel zijn, zijn verwijderd.

Samenstelling
Van 20 soorten olie, zoals kokosolie en zonnebloemolie en 19 soorten peulvruchten, zoals kapucijners en kidneybonen, is de samenstelling in laboratoria geanalyseerd. Informatie over noten, zuigelingen- en opvolgmelk en diverse andere voedingsmiddelen is aangevuld met gegevens vanuit literatuur en etiketinformatie.

Anders dan in eerdere uitgaven van NEVO-online bevat de nieuwe versie geen informatie meer over voedingen voor medisch gebruik, zoals sondevoeding. Dergelijke nauw luisterende gegevens zijn moeilijk up-to-date te houden, vanwege de frequente wijzigingen in aanbod en samenstelling.

Vetzuren
De wijze waarop afzonderlijke vetzuren worden gepubliceerd is gewijzigd. In NEVO-online 2019 zijn de afzonderlijke vetzuren in absolute hoeveelheden weergegeven (g/100 g voedingsmiddel) en niet meer in procenten van de totale hoeveelheid vetzuren. Hiermee kan de gebruiker eenvoudiger het totale gehalte van de afzonderlijke vetzuren in een voeding of recept berekenen. 

Gratis beschikbaar
NEVO-online is een belangrijke bron van informatie voor iedereen die zich bezighoudt met de samenstelling van voedingsmiddelen, dieetadvisering, voedingsvoorlichting of -onderzoek. NEVO-online is gratis beschikbaar en te downloaden. Het bevat, naast voedingsstoffengehaltes, ook bronvermeldingen. 

Achtergrondinformatie over NEVO-online is te vinden op de NEVO-website; zoals een lijst met nieuw toegevoegde voedingsmiddelen, een overzicht van gebruikte recepten en de definities van de voedingsstoffen.  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe uitgave NEVO-online: informatie over ruim 2150 voedingsmiddelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 19 nov 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!