Podofyllotoxine aanstipvloeistof is een geneesmiddel voor de behandeling van wratten op de penis, vagina of anus

Bij gebruik van podofyllotoxine aanstipvloeistof kunnen huidirritatie en zweren  op de gezonde huid ontstaan. Ondanks de instructies voor gebruik lijken er risico’s aan het zelfgebruik te zitten. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hierover vijf meldingen.

Podofyllotoxine aanstipvloeistof is een geneesmiddel voor de behandeling van wratten op de penis, vagina of anus (anogenitale wratten). Patiënten brengen deze vloeistof zelf aan. In de patiëntenbijsluiter staat  dat de aanstipvloeistof niet moet worden aangebracht op de gezonde huid, omdat dit kan gaan irriteren of zweren. De gezonde huid kan worden beschermd met een dun laagje neutrale crème of vaseline vóór het aanstippen.

De gebruiksinformatie staat verspreid in de bijsluiter. Mogelijk lezen patiënten dit niet altijd. Ook is het de vraag of patiënten dit middel wel goed bij zichzelf kunnen aanbrengen. Het gebied rondom de genitaliën en anus is lastig om zelf aan te stippen.

Bij de vijf meldingen die Lareb ontving kregen de patiënten huidirritatie. Het werd bijvoorbeeld omschreven als ‘zeer grote zweren rondom de wrat’ en ‘huid rondom de wratjes is enorm beschadigd’. Bij één melding is bekend dat de gezonde huid rondom de wrat was ingesmeerd met een neutrale crème. Bij een andere melding was de huid er omheen niet ingesmeerd. Bij de andere meldingen is dit onbekend.

Lees hier het artikel in het Pharmaceutisch Weekblad.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Huidirritatie en zweren bij gebruik podofyllotoxine
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 09 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!