Uit berekeningen blijkt dat op werkdagen overdag 10 ambulances meer nodig zijn dan in 2021 en voor de avonden van werkdagen 13 meer

Nederland heeft in 2022 op werkdagen overdag 652 ambulances nodig. Dat zijn er 10 meer dan in 2021. Ook voor de avonden en weekenden zijn er meer ambulances nodig. Dit blijkt uit de jaarlijkse berekening van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Elk jaar wordt onderzocht hoeveel ambulances er nodig zijn voor de ambulancezorg in Nederland. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kijkt hiervoor naar verschillende punten. Denk aan de tijd na een melding waarbinnen een ambulance ter plaatse moet zijn en de spreiding van de standplaatsen over het land.

Avonden en weekend
Uit de berekening blijkt dat op werkdagen overdag 10 ambulances meer nodig zijn dan in 2021 en voor de avonden van werkdagen 13 meer. Voor zaterdag overdag gaat het om een stijging van 12 en voor zaterdagavond om 9 extra ambulances. De berekening laat ook voor zondagen een stijging zien: 9 meer voor overdag en 3 meer voor de zondagavond. De nachten van 0.00 tot 08.00 uur zijn een uitzondering: voor doordeweekse nachten wordt een afname verwacht van 2, voor zondagnacht een daling van 7.

Het RIVM berekende ook hoeveel ambulancediensten van 8 uur er in 2022 nodig zijn. Over een hele week gerekend gaat het voor heel Nederland om 9438 diensten. Dat zijn er 131 meer dan voor 2021.

Berekening anders dan normaal
Normaal gesproken wordt in de berekening het aantal ritten in het voorafgaande jaar meegenomen. Omdat 2020 door het coronavirus een bijzonder jaar was, is de voorspelling voor 2022 anders berekend. Daarom heeft het RIVM op 3 verschillende manieren de feitelijke aantallen ritten van 2020 gecorrigeerd en 1 methode als beste aangewezen. Het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Ambulancezorg Nederland (AZNAmbulancezorg Nederland) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben dit advies overgenomen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZaNederlandse Zorgautoriteit) gebruikt de resultaten van de RIVM-berekening in haar rekenmodel om de regionale budgetten voor de zorginkoop te bepalen.

Referentiekader spreiding en beschikbaarheid ambulancezorg 2021


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Berekening RIVM: in 2022 meer ambulances nodig
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!