De batterijen blijven door hun vorm steken in de keel en branden daar binnen no time door de slokdarm heen

Gaten in de slokdarm, grote bloedingen en zelfs sterfgevallen. Kinderarts Lissy de Ridder van het Erasmus MC Sophia heeft het allemaal zien gebeuren door een ingeslikte knoopcelbatterij. Op Button Battery Awareness Day waarschuwt ze voor de gevaren van de platte ronde batterijen.

Knoopcelbatterijen zijn levensgevaarlijk voor kleine kinderen. Ze glimmen mooi en zijn lekker glad. Dat maakt dat kleine kinderen ze makkelijk in hun mond stoppen en doorslikken. En dat is absoluut niet zonder gevaar, waarschuwt kinderarts maag-darm-leverziekten Lissy de Ridder van het Erasmus MC Sophia.

De batterijen blijven door hun vorm steken in de keel en branden daar binnen no time door de slokdarm heen. Al na een paar uur kunnen gaten ontstaan in de slokdarm en de aangrenzende luchtpijp en bloedvaten. Dat is een potentieel levensbedreigende situatie. ‘We hebben hier kinderen aan zien overlijden’, aldus De Ridder.

Autosleutels
In de afgelopen 2 jaar zijn 7 kinderen in het Erasmus MC Sophia beland door een ingeslikte knoopcelbatterij. In Nederland ging het in 2021 om 25 kinderen. Wereldwijd zien artsen het aantal gevallen fors stijgen, waarschijnlijk omdat de batterijen steeds meer worden gebruikt. Het zijn meestal kinderen jonger dan 6 jaar, nog vaker rond de 1 jaar. ‘Op die leeftijd is dingen in je mond stoppen heel normaal’, aldus De Ridder. Knoopcelbatterijen zitten vaak in afstandsbedieningen, fietslampjes en autosleutels.

De Ridder waarschuwt ouders en verzorgers: wees je bewust van het gevaar van knoopcelbatterijen. ‘Iedereen weet dat je een fles terpentine uit de buurt van kinderen moet houden, maar batterijen zijn minstens zo gevaarlijk.’

Met name bij het verwisselen van een lege batterij gaat het mis, ziet ze. Ga je een batterij vervangen? Laat de oude batterij niet onbewaakt rondslingeren, maar voer hem snel af. En plak op de oude batterij meteen aan beide kanten een stukje tape, zodat hij niet meer aantrekkelijk is om in de mond te stoppen en door te slikken.

Iedereen weet dat je een fles terpentine uit de buurt van kinderen moet houden, maar batterijen zijn minstens zo gevaarlijk

Als het toch mis gaat en je ziet een kind een batterij inslikken, ga dan meteen naar het ziekenhuis voor een foto. Laat het kind niet overgeven en geef het kind geen eten en drinken. Heb je niks gezien, maar heeft een kind ineens problemen met ademhalen, is eten en drinken lastig of spuugt het kind bloed? Denk dan aan de mogelijkheid van het inslikken van een knoopcelbatterij.

Diepe indruk
Voor artsen heeft De Ridder een vergelijkbare boodschap: houd een ingeslikte batterij als optie in je hoofd als een kind binnenkomt met bovengenoemde klachten. ‘Maak zo snel mogelijk een röntgenfoto, dan zie je het meteen. Hoe eerder we erbij zijn, hoe beter we de schade kunnen beperken.’ Met collega’s schreef De Ridder een Europese richtlijn voor kinderartsen, huisartsen, consultatiebureaus en SEH-medewerkers.

Door aandacht te vragen voor het gevaar van knoopcelbatterijen hoopt De Ridder levensbedreigende situaties bij gezonde kinderen te voorkomen. ‘Elke keer dat ik op de operatiekamer sta om een batterij te verwijderen, maakt dat een diepe indruk. Ik denk dan: dit hadden we moeten voorkomen. Als ik naast dat bed sta, is het al te laat.’

International Button Battery Awareness Day
Op International Button Battery Awareness Day op 12 juni vragen de European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) en de vereniging van batterijfabrikanten de European Portable Battery Association (EPBA) aandacht voor het gevaar van knoopcelbatterijen. ‘We werken samen, omdat we allebei niet willen dat er ongelukken gebeuren’, aldus kinderarts Lissy de Ridder. De dag is aan Amerikaans initiatief, ter nagedachtenis aan Reese Hamsmith die op 2-jarige leeftijd stierf na het inslikken van een knoopcelbatterij. Dit jaar krijgt de dag voor het eerst navolging in Europa.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Berit Sinterniklaas
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Knoopcelbatterij is levensgevaarlijk voor kleine kinderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 12 jun 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!