9 november  is landelijke hepatitis campagne gestart. De Lever Patiënten Vereniging de noodklok tijdens de Nationale Hepatitis Dag in de Utrechtse Jaarbeurs.

Leverartsen dr. Rob de Knegt en prof. dr. Rob de Man en epidemioloog prof. dr. Jan Hendrik Richardus hebben op 9 november een landelijke hepatitiscampagne afgetrapt.

Noodklok
Het drietal luidde met een aantal vakgenoten én de Lever Patiënten Vereniging de noodklok tijdens de Nationale Hepatitis Dag in de Utrechtse Jaarbeurs.  “Als we nu niets doen, zijn er over tien jaar zo’n 5000 onnodige doden’’, vreest Jan Hendrik Richardus, epidemioloog en hoogleraar Infectieziekten en Publieke Gezondheid.

Therapieën
Uit onderzoek van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC bleek vorig jaar dat jaarlijks 500 mensen overlijden aan de gevolgen van hepatitis B of C. Onnodig, want tegen de ziekte bestaan effectieve therapieën.

Sluipmoordenaars
Beide ziekten zijn sluipmoordenaars. Veel mensen merken niet dat ze deze ziekten onder de leden hebben, weten leverartsen Rob de Man en Rob de Knegt. “Een levensbedreigende complicatie kan de eerste kennismaking zijn met het feit dat je hepatitis hebt.’’

Risicogroepen
Daarom moeten mensen uit de risicogroepen zich laten onderzoeken, vinden de artsen. “Beide ziekten kunnen goed worden aangepakt. De behandeling voor hepatitis C garandeert bijna honderd procent genezing, de behandeling tegen hepatitis B garandeert voor bijna honderd procent onderdrukking.”

Drugs
Tot de risicogroepen behoren mensen die voor 1992 bloed of bloedproducten hebben ontvangen, mensen met een partner met hepatitis B, zwangeren met hepatitis B, mensen die ooit drugs hebben gebruikt, mensen met afwijkende leverwaarden in hun bloed zonder duidelijke oorzaak en migranten uit niet-Westerse landen.

Huisartsen
In het kader van de campagne wordt (huis)artsen gevraagd patiënten uit de risicogroepen te laten testen op hepatitis B en C. Huisarts Martijn Sijbom, die bij het Nederlands Huisartsen Genootschap het hepatitisdossier beheert, zegt: “Ik wil collega-artsen vragen om alert te zijn. Denk na of een patiënt in een risicogroep zit.’’

Zelf kijken
Mensen kunnen ook zelf kijken of ze tot een risicogroep behoren. Op www.hepatitis.nlwordt uitgebreid informatie gegeven en staat ook een video die speciaal voor deze campagne gemaakt is.  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Campagne tegen hepatitis gestart
  • Datum: 24 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!