Opioïden hebben grote voordelen voor patiënten met acute ernstige pijn, maar hebben ook aanzienlijke nadelen, met name het risico op afhankelijkheid

Binnen de miljoen opioïdgebruikers in Nederland verstrekten openbare apotheken in 2022 aan ruim 430.000 mensen een sterkwerkend opioïd dat kort werkt. Van hen gebruikten rond de 90.000 het middel chronisch; een aantal dat al jaren stabiel is. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Opioïden hebben grote voordelen voor patiënten met acute ernstige pijn, maar hebben ook aanzienlijke nadelen, met name het risico op afhankelijkheid. De afhankelijkheid treedt vooral op bij sterkwerkende opioïden die kort werken en chronisch worden gebruikt.

Openbare apotheken verstrekten in 2022 aan ruim één miljoen patiënten een opioïd (+5,0% ten opzichte van 2021). Hierbij zijn de parenterale producten, zoals injecties, niet meegeteld omdat deze producten vooral in de oncologie of palliatieve fase worden gebruikt.

Sterkwerkend
Van de ruim één miljoen gebruikers, gebruikten ruim 600.000 patiënten (+6,4%) een sterkwerkend opioïd, al dan niet in combinatie met een zwakwerkend opioïd.

De SFK definieerde sterkwerkende opioïden als alle opioïden (ATC-groep N02A) met uitzondering van producten met tramadol en codeïne. Binnen de sterkwerkende opioïden gebruikte 71% van de patiënten (ruim 430.000, +7,9%) een kortwerkend preparaat; dit zijn alle farmaceutische vormen met uitzondering van orale preparaten met gereguleerde afgifte en pleisters.

Chronisch gebruik
Voor het signaleren van chronisch opioïdgebruik wordt veelvuldig een grens van negentig dagen gebruik aangehouden. Volgens de huisartsenrichtlijn treedt na twee weken al fysieke afhankelijkheid op en wordt voor chronisch gebruik een arbitraire grens van een maand aangehouden. SFK vertaalde deze grens naar meer dan dertig gebruiksdagen per kalenderjaar, waarbij het aantal gebruiksdagen is berekend aan de hand van de afgeleverde hoeveelheid middel en de voorgeschreven dagelijkse dosering. 

Het aantal mensen dat chronisch een sterk- en kortwerkend preparaat gebruikt, is al jaren stabiel rond de ruim 90.000 mensen, evenals het aantal mensen (ruim 25.000) dat naast een kortwerkend preparaat geen langwerkend preparaat gebruikt.

Bron: SFK


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aantal gebruikers van opioïden 5% gestegen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 21 sep 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!