Apotheekbezoekers kunnen op basis van hun geneesmiddelengebruik worden onderverdeeld in drie groepen: zorgintensieve, chronische en incidentele patiënten

Van de 13 miljoen apotheekbezoekers in 2023 gebruikten 1,8 miljoen mensen chronisch geneesmiddelen uit vijf of meer therapeutische groepen. Deze zorgintensieve patiënten gebruikten vooral verschillende soorten CVRM-medicatie en bijbehorende comedicatie. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Apotheekbezoekers kunnen op basis van hun geneesmiddelengebruik worden onderverdeeld in drie groepen: zorgintensieve, chronische en incidentele patiënten. Zorgintensieve patiënten, ook wel polyfarmacie-patiënten genoemd, gebruiken chronisch geneesmiddelen uit vijf of meer verschillende therapeutische groepen (ATC3-niveau). Van chronisch gebruik is sprake als meer dan drie keer per jaar hetzelfde geneesmiddel wordt verstrekt of als minimaal één keer een hoeveelheid wordt verstrekt voor een gebruiksduur van negentig dagen of meer. Wanneer patiënten langdurig uit maximaal vier verschillende groepen middelen gebruiken, worden ze geclassificeerd als chronische patiënten. Incidentele patiënten gebruiken af en toe, dus niet chronisch, een geneesmiddel.

Zorgintensief
In 2023 verstrekten openbare apotheken geneesmiddelen aan zo’n 13 miljoen mensen, van wie 1,8 miljoen patiënten als zorgintensief kunnen worden aangemerkt. Het aandeel zorgintensieve patiënten binnen de apotheek bedroeg hiermee 14%, eenzelfde percentage als in de afgelopen vijf jaar. Twee derde van de zorgintensieve patiënten gebruikte middelen uit vijf, zes of zeven geneesmiddelengroepen chronisch, en zo’n 15% gebruikte middelen uit tien of meer verschillende groepen.
Het aantal chronische apotheekbezoekers kwam afgelopen jaar uit op 6,1 miljoen, 46% van alle apotheekbezoekers, en de overige 5,2 miljoen patiënten (40%) waren incidentele geneesmiddelgebruikers.

CVRM
De top 10 van meest gebruikte geneesmiddelgroepen door polyfarmaciepatiënten wordt gedomineerd door CVRM-medicatie en de hierbij aanbevolen comedicatie. Vier geneesmiddelgroepen worden door meer dan de helft van het aantal zorgintensieve patiënten chronisch gebruikt. Op de eerste plaats zijn dit de maagzuurremmers, die door 74% van de zorgintensieve patiënten langdurig worden toegepast. Daarna komen de antitrombotica (66%), op de voet gevolgd door de cholesterolverlagers (65%). De vierde groep betreft de bètablokkers, die door meer dan de helft (52%) van de polyfarmaciepatiënten chronisch worden gebruikt.

Bron: SFK


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Eén op zeven bezoekers apotheek is zorgintensief
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!