Er is dringend behoefte aan nieuwe en verbeterde behandelingen

Sinds het einde van de pandemie is de maatschappelijke impact van COVID-19 afgenomen. We zijn in het algemeen minder bang en testen minder. Desondanks blijft het virus onder ons, met nieuwe varianten, waardoor het virus nog steeds een bedreiging vormt voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Zij lopen het risico op ziekenhuisopname of overlijden. Ecraid en UMC Utrecht onderzoeken of een kandidaat-geneesmiddel individuen met een kwetsbare gezondheid kan beschermen tegen ziekenhuisopname of overlijden als gevolg van een milde tot matige COVID-19 besmetting. Het onderzoek richt zich op het beoordelen van de werkzaamheid en veiligheid.

Vanwege verschillende tekortkomingen in momenteel beschikbare antivirale middelen tegen COVID-19 (zoals mogelijke interacties met andere medicijnen) is er dringend behoefte aan nieuwe en verbeterde behandelingen die het risico op ziekenhuisopname of overlijden voor mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen verminderen. De regelgevende instantie en ethische commissie in Nederland hebben de uitvoering van deze fase 3-studie goedgekeurd na beoordeling van gegevens uit eerdere klinische studies van het experimentele antivirale onderzoeksmiddel. Het wordt in tabletvorm ingenomen.

De studie
Het onderzoek zal worden uitgevoerd op ongeveer 330 onderzoekslocaties, waaronder in de Verenigde Staten, Europa en Japan. UMC Utrecht is het deelnemende ziekenhuis in Nederland. De studie richt zich op het beoordelen van veiligheid en werkzaamheid, met nadruk op de vraag of het onderzoeksmiddel het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen vermindert.

Studieleider Prof. Marc Bonten (CEO Ecraid en arts-microbioloog aan UMC Utrecht) legt uit: "COVID-19 heeft niet langer de maatschappelijke impact die het een paar jaar geleden had. Dat betekent echter niet dat het geen risico meer vormt voor mensen met een verminderde gezondheid; integendeel! Nieuwe medicijnen zijn nog steeds nodig om lijden en hogere zorgkosten te voorkomen."

Op basis van gegevens uit eerdere studies hebben de regelgevende instanties in Nederland toestemming verleend aan UMC Utrecht om deel te nemen aan de uitvoering van dit grootschalige, wereldwijde onderzoek.

Voor wie is het onderzoeksmiddel bedoeld?
Personen die een hoog risico lopen op een ernstig verloop van COVID-19, zoals mensen van 70 jaar en ouder (ongeacht andere risicofactoren), of mensen jonger dan 70 jaar met meerdere risicofactoren, alles ongeacht de vaccinatiestatus voor COVID-19. Bezoek de website voor een volledig overzicht en meer informatie: www.vaccinatiestudie.nl.

Bron: UMC Utrecht


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: COVID-19 nog steeds bedreiging voor mensen met een kwetsbare gezondheid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 18 dec 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!