Het reukverlies blijft van nature vanzelf te verbeteren, ook lang nadat de coronabesmetting heeft plaatsgevonden

Tijdens de coronapandemie merkten steeds meer mensen dat zij minder goed of helemaal niet meer konden ruiken of proeven na een besmetting met het virus. Daarom startten onderzoekers van verschillende universiteiten en ziekenhuizen vorig jaar een grootschalig onderzoek naar reuk- en smaakverlies als gevolg van COVID-19. Deze week werden de eerste resultaten gepubliceerd in BMC Medicine.

“De resultaten van ons onderzoek laten zien dat er geen grotere verbetering in de reuk is bij patiënten die zijn behandeld met het medicijn prednisolon ten opzichte van de patiënten die een placebo hebben gekregen, vertelt KNO-arts Digna Kamalski, die vanuit het UMC Utrecht het onderzoek leidde en onderzocht of het medicijn prednisolon het reukvermogen verbetert. “Wel zien wij dat de reuk van beide groepen patiënten van nature - vanzelf - blijft verbeteren, ook lang nadat de coronabesmetting heeft plaatsgevonden. Dat is natuurlijk goed nieuws.”

Reuk herstelt vanzelf 
In het door ZonMW gefinancierde onderzoeksproject ‘Sniffing out COVID’ lopen verschillende onderzoeken, onder andere naar het verloop van reuk- en smaakverlies als gevolg van COVID-19 en of reuk en smaak vanzelf weer (deels) terugkeert. Het onderzoek waarbij werd getoetst of prednisolon een effectief medicijn is op het blijvende reukverlies in de vroege fase van een COVID-19-infectie, is inmiddels afgerond. Nu de resultaten bekend zijn, komt er een vervolg. Digna: “We hebben alle patiënten uitgenodigd om na 1 jaar nogmaals te meten, we zijn namelijk erg geïnteresseerd te weten of deze verbetering aanhoudt.”

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van wetenschappers en experts van UMC Utrecht, Wageningen University & Research, het Reuk- en smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei en patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl.

Publicatie in BMC Medicine: Prednisolone does not improve olfactory function after COVID-19; a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Resultaten Covid-onderzoek over reuk bekend
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 23 nov 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!