Marcellino Bogers - In elke imagocampagne van de verpleging die ik meegemaakt heb, komen de woorden ‘passie’ en ‘roeping’ voor, alsof elke verpleegkundige of verzorgende een Florence Nightingale is of moet zijn.

‘Uitstekend salaris’ of ‘veel invloed op beleid’ kwamen er niet aan te pas. Daarom schreef ik ooit de column Fuck Florence, om af te rekenen met het liefdewerk-oud papier. In de afgelopen weken is het echter niet de imagocampagne ‘Ik zorg’, maar de coronacrisis geweest die in één klap iedereen duidelijk gemaakt heeft waar verplegen en verzorgen voor staat. Dit vreselijke virus blijkt effectiever voor het imago dan welke campagne dan ook. We zien zorgverleners in de frontlinie, die niet zelden zonder beschermingsmiddelen hun patiënten en cliënten koste wat kost blijven verplegen en heftige en verdrietige momenten meemaken. Er worden vergelijkingen gemaakt met oorlogssituaties en daardoor moest ik deze week weer denken aan Florence.

Florence Nightingale werd wereldberoemd tijdens de Krimoorlog, want ze wist toen de Britse regering ervan te overtuigen dat soldaten niet overleden als gevolg van oorlogshandelingen, maar door een gebrek aan hygiëne (handen wassen dus!). Bovendien was ze de grondlegger van de moderne verpleegkunde, want na die oorlog dwong ze in 1856 stampvoetend de oprichting van een verpleegsterschool af en eiste ze dat de verpleging de positie kreeg die ze verdiende. Uitgerekend dit jaar, op 12 mei 2020, is het 200 jaar geleden dat Florence Nightingale geboren werd, en daarom riep de WHO dit jaar uit tot het jaar van de verpleegkundige. Dat was nog voordat het erop aan kwam, want nu staat iedereen pal voor jullie. Zorgverleners kregen al een groot applaus, een sireneserenade van brandweer en politie, bloemen, bonbons…

En nu zijn er plannen uitgelekt: op 12 mei, de Dag van de Verpleging, komt er een nationaal bedankmoment. Op die dag zal iedereen een laken uit het raam hangen. Om 7.00 uur, als de vroege dienst begint, spelen alle carillons ‘Ja zuster, nee zuster’. Tegelijkertijd wordt er vanaf de daken van brandweerkazernes met schuimkanonnen een witschuimende groet gegeven en wordt er in alle fonteinen wasmiddel gekiept, zodat ook die allemaal schuimend wit zullen kleuren. Kinderen zullen met witte ballonnen feestelijk zingend langs de instellingen lopen. Om lantaarnpalen en bomen worden gebreide witte dassen geknoopt. Iedereen zal in het wit gekleed gaan en om 12.00 uur zullen er vanaf kantoorgebouwen blanco A-viertjes gegooid worden. Ook zullen alle bruggen omhoog staan, gaan molens in de vreugdestand, maken traumahelikopters een pirouette en strooien vrachtvliegtuigen duizenden witte bloemen vanuit het luchtruim over Nederland uit.

De koning en koningin dragen een witte lelie als eerbetoon. Alle bakkers zullen tompoezen verkopen met een witte glazuurlaag. De luchtmacht zal om 15.00 uur met straaljagers witte harten vormen in de lucht boven de ziekenhuizen. Het programma ‘First date’ heet die dag ‘Nurse date’, want ja wie wil er nou geen verpleegkundige als partner? Alle radiozenders zullen om 20.00 uur het nummer ‘Zet een kaars voor je raam’ van Rob de Nijs draaien en als de zon ondergaat zal iedereen dat daadwerkelijk doen, als eerbetoon aan Florence en voor de onbekende zorgprofessional.

Hoe terecht het ook zou zijn, dit gaat natuurlijk niet op deze manier gebeuren. Maar laten we er dan in vredesnaam wél voor zorgen dat wanneer deze crisis voorbij en het applaus verstomd is, het niet alleen blijft bij een eervolle vermelding. Stel net als Florence stampvoetend je eisen, zoals:

  • Een verpleegkundige in de directie 
  • Traumaopvang en coaching 
  • Behalve een bonus, een structurele salarisverhoging 
  • Uitbetaling van overuren in tijd en geld 
  • Loopbaanbegeleiding 
  • Een aparte clausule in alle verzekeringen dat het niet-uitkeren bij een pandemie, terroristische aanslag, natuurramp of kernramp niet geldt voor zorgprofessionals … 

Laat je op 12 mei niet afschepen met een gebakje.

Jullie zijn allemaal Florence!

Marcellino Bogers.

---

Deze blog staat ook op de MetZorg facebookpagina, daar kun je reageren: www.facebook.com/metzorg.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : Picabay.com
  • Datum: 24 apr 2020
  • Naam blogger: Marcellino Bogers

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!