Het kan zijn dat mensen op basis van een gezondheidsverklaring  verplicht zijn om een rijbewijskeuring te ondergaan

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) krijgt regelmatig klachten binnen over rijbewijskeuringen. Uit een inventarisatie blijkt dat de meeste klachten gaan over hoge rekeningen door psychiaters en neurologen. Sommige keurend medisch specialisten declareren standaard het hoogst toegestane bedrag. Dat mag niet, want specialisten mogen alleen de directe en indirecte tijd in rekening brengen die ze daadwerkelijk aan een keuring besteden. Ook blijkt dat mensen nergens terecht kunnen als ze een klacht hebben over de keuring. Er bestaat voor rijbewijskeurders geen verplichting voor het aanbieden van een klachtenprocedure.

Het kan zijn dat mensen op basis van een gezondheidsverklaring  verplicht zijn om een rijbewijskeuring te ondergaan. Mensen moeten dit zelf regelen. Ook de kosten hiervoor moeten ze zelf betalen, want dit is geen verzekerde zorg. Wij zien dat de prijzen tussen keurend medisch specialisten sterk verschillen. Uit meldingen die wij ontvangen blijkt dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mensen  verwijst naar een specifieke specialist. Op het moment dat er verschillen in tarieven zijn, is het voor mensen extra belangrijk dat ze zelf kunnen kiezen door wie ze gekeurd worden.

Betalen voor bestede tijd
Er zijn keurend medisch specialisten die standaardtarieven hanteren. Iedereen moet bij hen hetzelfde bedrag betalen, ongeacht de daadwerkelijke lengte van de keuring . Dat is niet toegestaan. Een specialist mag alleen de tijd in rekening brengen die hij daadwerkelijk heeft besteed.  Wij doen op dit moment onderzoek naar een aantal aanbieders van rijbewijskeuringen die zo werken.

Klachtenregeling
Als mensen het niet eens zijn met de inhoud van de keuring of de rekening, dan moeten zij een klacht kunnen indienen. Dat kan nu niet altijd, omdat rijbewijskeurders niet verplicht zijn om een klachtenprocedure aan te bieden. Er bestaat een uitzondering in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) die hen hiervoor vrijpleit. Dit is in onze ogen een onwenselijke situatie. De wet zou hierop aangepast moeten worden. Wij hebben dit inmiddels aan VWS teruggekoppeld, zodat zij dit mee kunnen nemen in hun evaluatie van de Wkkgz. Deze volgt waarschijnlijk later dit jaar.

Alleen keuren als het nodig is
Door alleen mensen te keuren voor wie dat echt nodig is, voorkom je dat ze onnodig op kosten worden gejaagd. Voor mensen met ADHD is wettelijk bepaald dat zij gekeurd moeten worden. In de praktijk blijkt dat niet voor alle mensen met deze diagnose zo’n keuring nodig is. Zo is er sinds 2018 een verduidelijking voor mensen die als kind gediagnostiseerd zijn met ADHD, geen medicijnen gebruiken en bij wie de behandeling voor de 16e verjaardag is gestaakt. Zij hoeven niet gekeurd te worden. Deze verduidelijking is door het CBR in de Gezondheidsverklaring opgenomen op verzoek van Impuls, de belangenvereniging. Dit roept de vraag op of er meer mensen  zijn die onnodig gekeurd worden. We doen een oproep aan de politiek om te kijken of de regelingen nog actueel zijn.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: NZa neemt signalen rijbewijskeuringen onder de loep
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 24 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!