Een aantal huisartsen gaat via een speciaal loket verwijzen: het Regionaal Patiënt Plaatsingsbureau (RPB)

In Noord-Limburg start vanaf januari 2019 een pilot waarin het verwijsproces naar de GGZ anders wordt ingericht. Een aantal huisartsen gaat via een speciaal loket verwijzen: het Regionaal Patiënt Plaatsingsbureau (RPB). De professionals van dat bureau helpen de patiënt bij het zoeken naar een geschikte zorgaanbieder en regelen een afspraak voor een intake. Het RPB, nu nog een werktitel overigens, koppelt dit terug aan de huisarts. Het scheelt de huisarts veel zoekwerk en administratie en de patiënt krijgt een betere en snellere doorverwijzing.

Nadine Mouchart is projectleider en werkzaam bij Provico, een netwerkorganisatie voor GGZ-zorg in de huisartsenpraktijken in Noord-Limburg. “Voor huisartsen en praktijkondersteuners GGZ is het moeilijk om op de hoogte te blijven van wijzigingen in het veld van GGZ-zorgaanbieders. Daardoor is het lastig om goed door te verwijzen. Met als gevolg dat patiënten soms terugverwezen worden, of dat er moeilijk een plek te vinden is. We dachten op een gegeven moment: kan dat niet anders? En daaruit is het idee van een RPB ontstaan, waarbij we ook de ervaringen bij soortgelijke initiatieven hebben meegenomen.”

Patiënt in the lead
De pilot bij drie huisartsenpraktijken gaat binnenkort van start. “We organiseren de verwijzing straks centraal. Alle verwijzingen van de huisarts voor basis of specialistische GGZ lopen straks via het RPB. Die neemt contact op met de patiënt en bespreekt drie mogelijke aanbieders. Samen maken ze een keuze. Het RPB regelt een intake-afspraak en blijft de patiënt vasthouden tot er een datum bekend is. Dit koppelt het RPB terug aan de huisarts. Zo nodig kan die nog overbruggingszorg regelen. Belangrijk uitgangspunt is dat de patiënt in the lead is. Hij krijgt uitgebreide uitleg over de mogelijkheden, keuzes en voor- en nadelen en beslist zelf”, legt Mouchart uit.

Tijd
Voor huisartsen lost dit een belangrijk probleem op. Huisarts Marlies Wegewijs, nauw betrokken bij de pilot: “Het is nu lastig om goed te verwijzen. Door de wachttijden weet je nu vaak niet hoe lang het duurt. Als patiënten op een wachtlijst staan, horen ze vaak niets tussendoor. De problemen kunnen toenemen als iemand te lang moeten wachten. Daarnaast is ook de communicatie naar de huisarts over die wachtperiode tot de intake niet goed geregeld nu. Praktijkondersteuners bellen daar nu achteraan maar dat kost tijd.”

Brug
Projectleider Mouchart: “Huisartsen en de GGZ-aanbieders omarmen dit plan: het slaat letterlijk en figuurlijk een brug tussen die twee. ‘Verkeerde’ verwijzingen zijn voor beide partijen niet fijn en het levert nu veel extra administratie op. Een RPB kan dit wegnemen. Het voordeel van een RPB is dat die een goed overzicht van de aanbieders in de regio heeft en de wijzigingen bijhoudt. Aan dat overzicht wordt nu hard gewerkt door Provico. “Door een regionaal overzicht kunnen patiënten beter worden verwezen en maak je meer gebruik van het regionale aanbod. We hopen op een betere samenwerking in de regio.”

Pitbull
Bij het RPB is een inhoudelijk persoon werkzaam, die kennis heeft van diagnoses en behandelingen zodat hij of zij een passend aanbod kan doen. Directeur Irene Piets van Provico: “Doordeweeks is die persoon fulltime aanwezig. Daarnaast is er een accountmanager die contacten onderhoudt en zorgaanbieders aan elkaar koppelt. Voor ’s avonds, ’s nachts en in het weekend is er altijd een GGZ-triagist beschikbaar bij de huisartsenpost. Dat is nu ook al zo overigens.” Huisarts Wegewijs: “Die medewerker van het RPB moet een pitbull zijn en kan zo voor huisartsen veel tijd besparen. De huisarts is wel regiebehandelaar, maar hoeft niet meer achter de plaatsing van patiënten aan te bellen.”  Voorwaarde voor de huisartsen is dat er geen extra handelingen nodig zijn bij een RPB . “Het moet makkelijk zijn om direct contact te leggen met iemand die zich medeverantwoordelijk voelt om het op te lossen. Dan weet je dat het wordt opgepakt en dat als het niet lukt, je dat terug hoort. Daarnaast zou het mooi zijn als instellingen zich verantwoordelijk voelen voor patiënten in de hele regio,” vindt Wegewijs.

Geslaagd
”Als we van patiënten terug horen dat zij zich goed ondersteund voelen en geen last hebben van de schotten, dan is de pilot geslaagd,” zegt directeur Piets. “Daarnaast is een slagingsvoorwaarde dat de huisartsen zich ondersteund voelen en het RPB als meerwaarde zien. Het zou nog mooier zijn als de samenwerking over de muren heen gaat en regio-breed wordt. Tussen aanbieders onderling en met de huisartsen.” Wanneer is voor Wegewijs de pilot geslaagd? “Als ik mijn patiënt kan verwijzen naar het RPB en ik er geen seconde over hoef te twijfelen of hij op de goede plek komt. En dat de patiënt snel terecht kan en ik ook goed op de hoogte wordt gehouden.”

Uitrollen
Op den duur wil Provico ook ervaringsdeskundigen betrekken bij de RPB. Directeur Piets: “We beginnen nu bij de huisarts en de patiënt, daarna willen we het verder uitrollen. Door onder andere een groter netwerk van verwijzers te creëren en door de inzet van ervaringsdeskundigen en psychiaters bij het RPB. Ook willen we kijken of we dan gezamenlijke groepen kunnen draaien in de regio.”

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.zn.nl
Originele titel: Noord-Limburg krijgt schakel tussen huisarts en GGZ-zorg bij verwijzing patiënten
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2018-11-07

Relevante artikelen ...

Inkoop van langdurige ggz voor 2022 kan worden voortgezet Dit stellen de zorgkantoren in reactie op de uitspraak van de rechter in het kort geding over het inkoopkader voor de langdurige zorg De zorgkantoren... GGZ Tue, 19 Oct 2021, 12:42:17
Zorg aan cliënten in vervuilde woningen bemoeilijkt door knelpunten Behoefte aan helder organisatiebeleid en aan meer kennis en vaardigheden Verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkverpleging ervaren knelpunten bij... GGZ Wed, 17 Feb 2021, 13:25:40
Overzicht in woud aan mentale gezondheidsapps Gezondheidsapps kunnen op een laagdrempelige manier ondersteunen in de verschillende fasen van herstel en ondersteuning bij psychische klachten De Ne... GGZ Fri, 15 Jan 2021, 11:55:02
Wachtenden in de ggz moeten ook geregistreerd Het registreren van het aantal wachtenden gaat op dezelfde manier als het registreren van de wachttijden De NZa Transparantieregeling zorgaanbieders ... GGZ Thu, 31 Dec 2020, 11:54:13
Covid-19 dwingt ggz nog eens extra tot nieuwe modellen voor zorglevering De toegankelijkheid van de ggz blijft onder druk staan Covid-19 dwingt de geestelijke gezondheidszorg in Nederland het roer daadwerkelijk om te gooie... GGZ Thu, 10 Sep 2020, 11:21:57
Na terugval komen ggz verwijzingen weer op gang Sinds half maart is het aantal verwijzingen door huisartsen naar ggz-aanbieders met naar schatting 49.000 gedaald Huisartsen hervatten de verwijzinge... GGZ Fri, 22 May 2020, 08:28:24