Deze supplementen worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld intensiever te kunnen sporten

Voedingssupplementen met cafeïne bevatten vaak hoge cafeïnegehaltes. Hierdoor kunnen gebruikers meer cafeïne binnenkrijgen dan veilig is voor de gezondheid. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  .  

Deze supplementen worden vaak gebruikt om intensiever te kunnen sporten, sneller af te vallen of voor een betere concentratie. Bij een te hoge inname van cafeïne kunnen effecten optreden als een te hoge bloeddruk, hoofdpijn en rusteloosheid.

Veilige niveaus
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA Europese Voedselveiligheidsautoriteit ) heeft voor verschillende leeftijdsgroepen een maximale hoeveelheid cafeïne vastgesteld die veilig is om binnen te krijgen. Voor volwassenen bijvoorbeeld komt de veilige dagelijkse hoeveelheid overeen met vier tot zes koppen koffie. Naast voedingssupplementen krijgen mensen ook cafeïne binnen via voedingsmiddelen, zoals koffie, thee en chocolade. Het combineren van zulke voedingsmiddelen met voedingssupplementen die cafeïne bevatten, kan ertoe leiden dat de veilige inname van cafeïne sneller wordt overschreden.

Wettelijke limiet
In de Europese Unie is er geen wettelijke limiet voor de maximale hoeveelheid cafeïne in voedingssupplementen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kan de uitkomsten van dit onderzoek gebruiken om een aanvraag bij de Europese Commissie te doen om het gebruik van cafeïne in voedingssupplementen in Europa te beperken.

Rapport: Risk assessment of caffeine in food supplements


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Voedingssupplementen met cafeïne kunnen een risico vormen voor de gezondheid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 02 jul 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!