De overheid wil dat fabrikanten minder zout en suiker aan voedingsmiddelen toevoegen

Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPVNationale Aanpak Productverbetering). Doel hiervan is om verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen te versnellen. Het gaat om producten waar zout of suiker aan toegevoegd is of waarbij de hoeveelheid verzadigd vet te verlagen is. Het RIVM stelde per stof drie grenswaarden op (laag, midden en hoog). Doel van het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is dat in 2030 per productgroep de helft van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal tien procent tot de slechtste qua hoeveelheid zout, suiker of verzadigd vet.

De overheid wil dat fabrikanten minder zout en suiker aan voedingsmiddelen toevoegen en bijvoorbeeld een deel van het verzadigd vet vervangen door onverzadigd vet. Zo krijgen mensen toch minder van deze stoffen binnen, als zij dezelfde voedingsmiddelen blijven eten. Door eerdere afspraken met de voedingsindustrie over de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen daalde onder meer de hoeveelheid suiker in frisdrank. VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil deze verbeteringen versnellen en verbreden met de NAPV. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een op 24 februari verschenen rapport dat de hoeveelheid zout die volwassenen binnenkrijgen nog steeds te hoog is.

Drie grenswaarden
Nieuw aan deze aanpak is dat er voor meer voedingsmiddelen criteria zijn opgesteld. En dat er per productgroep drie grenswaarden per voedingsstof zijn bepaald. Fabrikanten kunnen hun producten daardoor stap voor stap verbeteren. Dit geldt voor producten waarvan de samenstelling nog flink verbeterd kan worden, maar ook voor producten waarin al verbeteringen zijn doorgevoerd. De grenswaarden zijn bepaald op basis van de huidige hoeveelheden zout, suiker en verzadigd vet. Doel van het ministerie van VWS is dat in 2030 per productgroep de helft van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal tien procent tot de slechtste qua hoeveelheid zout, suiker of verzadigd vet.  

Uitbreiden verbeteringen in de toekomst
De criteria zijn nu opgesteld met gegevens van producten die in de supermarkten te koop zijn. Het streven is om productverbetering ook uit te breiden naar alle bewerkte voedingsmiddelen in bijvoorbeeld restaurants. Een ander voornemen binnen de NAPVNationale Aanpak Productverbetering is het kleiner maken van porties en het verbeteren van de samenstelling van kant-en-klare maaltijden. Het RIVM onderzoekt de komende tijd samen met onder andere het Voedingscentrum wat de mogelijkheden hiervoor zijn.

Nationaal Preventieakkoord
De NAPV is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Daarin is afgesproken dat het makkelijker moet worden voor mensen om te kiezen voor gezonde voeding. Dit omdat de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht. Naast het verbeteren van voedingsmiddelen is en blijft het belangrijk dat mensen zelf ook bewust gezonde keuzes maken. De Schijf van Vijf en een voedselkeuzelogo kunnen daarbij helpen.

Het RIVM stelde de nieuwe criteria op samen met het Voedingscentrum en de HAS Hogeschool, in opdracht van het ministerie van VWS. Het RIVM volgt de komende jaren de veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen en kijkt of de doelen worden behaald.

Rapport
Nieuwe criteria voor productverbetering
Zie ook
Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV)

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/nieuwe-criteria-voor-hoeveelheid-zout-suiker-en-verzadigd-vet-in-voedingsmiddelen
Originele titel: Nieuwe criteria voor hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-02-27

Relevante artikelen ...

In IJmond nog steeds veel PAK en metalen in neergedaald stof Het neergedaalde stof veroorzaakt overlast in de omgeving van het Tata Steel-terrein In het stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel zijn opn... Anders Wed, 16 Nov 2022, 16:24:58
Elektrische fiets door een derde van de Nederlanders gebruikt De reden lijkt samen te hangen met gezondheidstoestand In Nederland gebruikt bijna een derde (30%) van de fietsers van 12 jaar en ouder een elektrisc... Anders Tue, 15 Nov 2022, 08:10:37
Zo'n 88 duizend ziekenhuisopnames voorkomen door coronavaccinatie Het RIVM analyseerde de periode tussen 2 augustus 2021 en 30 augustus 2022 De COVID-19-vaccinaties hebben heel veel ziekenhuisopnames voorkomen. Volg... Anders Tue, 08 Nov 2022, 06:51:48
In top 100-lijst ammoniakuitstoters zitten fouten Een emissiefactor is de hoeveelheid uitstoot per stof per eenheid van de activiteit die uitstoot Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het RIVM een li... Anders Tue, 01 Nov 2022, 22:24:16
Novavax is breed inzetbaar Op 1 september 2022 heeft het EMA Novavax als herhaalprik geregistreerd voor volwassenen vanaf 18 jaar Novavax kan ingezet worden als herhaalprik v... Anders Mon, 10 Oct 2022, 12:46:48
Stijging aantal gevaccineerden tegen griep en pneumokokken Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Vaccinatiegraad NPG  en NPPV van het Nivel De opkomst voor de griepprik in de groep met een indicatie voo... Anders Thu, 29 Sep 2022, 09:26:35

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com