De overheid wil dat fabrikanten minder zout en suiker aan voedingsmiddelen toevoegen

Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPVNationale Aanpak Productverbetering). Doel hiervan is om verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen te versnellen. Het gaat om producten waar zout of suiker aan toegevoegd is of waarbij de hoeveelheid verzadigd vet te verlagen is. Het RIVM stelde per stof drie grenswaarden op (laag, midden en hoog). Doel van het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is dat in 2030 per productgroep de helft van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal tien procent tot de slechtste qua hoeveelheid zout, suiker of verzadigd vet.

De overheid wil dat fabrikanten minder zout en suiker aan voedingsmiddelen toevoegen en bijvoorbeeld een deel van het verzadigd vet vervangen door onverzadigd vet. Zo krijgen mensen toch minder van deze stoffen binnen, als zij dezelfde voedingsmiddelen blijven eten. Door eerdere afspraken met de voedingsindustrie over de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen daalde onder meer de hoeveelheid suiker in frisdrank. VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil deze verbeteringen versnellen en verbreden met de NAPV. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een op 24 februari verschenen rapport dat de hoeveelheid zout die volwassenen binnenkrijgen nog steeds te hoog is.

Drie grenswaarden
Nieuw aan deze aanpak is dat er voor meer voedingsmiddelen criteria zijn opgesteld. En dat er per productgroep drie grenswaarden per voedingsstof zijn bepaald. Fabrikanten kunnen hun producten daardoor stap voor stap verbeteren. Dit geldt voor producten waarvan de samenstelling nog flink verbeterd kan worden, maar ook voor producten waarin al verbeteringen zijn doorgevoerd. De grenswaarden zijn bepaald op basis van de huidige hoeveelheden zout, suiker en verzadigd vet. Doel van het ministerie van VWS is dat in 2030 per productgroep de helft van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal tien procent tot de slechtste qua hoeveelheid zout, suiker of verzadigd vet.  

Uitbreiden verbeteringen in de toekomst
De criteria zijn nu opgesteld met gegevens van producten die in de supermarkten te koop zijn. Het streven is om productverbetering ook uit te breiden naar alle bewerkte voedingsmiddelen in bijvoorbeeld restaurants. Een ander voornemen binnen de NAPVNationale Aanpak Productverbetering is het kleiner maken van porties en het verbeteren van de samenstelling van kant-en-klare maaltijden. Het RIVM onderzoekt de komende tijd samen met onder andere het Voedingscentrum wat de mogelijkheden hiervoor zijn.

Nationaal Preventieakkoord
De NAPV is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Daarin is afgesproken dat het makkelijker moet worden voor mensen om te kiezen voor gezonde voeding. Dit omdat de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht. Naast het verbeteren van voedingsmiddelen is en blijft het belangrijk dat mensen zelf ook bewust gezonde keuzes maken. De Schijf van Vijf en een voedselkeuzelogo kunnen daarbij helpen.

Het RIVM stelde de nieuwe criteria op samen met het Voedingscentrum en de HAS Hogeschool, in opdracht van het ministerie van VWS. Het RIVM volgt de komende jaren de veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen en kijkt of de doelen worden behaald.

Rapport
Nieuwe criteria voor productverbetering
Zie ook
Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe criteria voor hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 27 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!