Met de gecombineerde leefstijlinterventie werken volwassenen aan hun leefstijl

Sinds oktober 2019 is het aantal mensen dat meedoet aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) vervijfvoudigd. Op 31 oktober 2019 telde de GLI nog 1.377 deelnemers. De laatste peildatum, 30 april 2020, laat 7.072 deelnemers zien. Dat blijkt uit de resultaten van het tweede RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu -onderzoek naar de ontwikkelingen van deze interventie.

Met de gecombineerde leefstijlinterventie werken volwassenen aan hun leefstijl. Er is hierbij aandacht voor gezonde voeding, bewegen en factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden, bijvoorbeeld stress en slaapgebrek. De interventie valt sinds januari 2019 onder de basisverzekering.

GLI-monitor
Het RIVM volgt de resultaten van de gecombineerde leefstijlinterventie de komende jaren op de voet. Zo wordt duidelijk of deze (kosten)effectief is en of het aanbod moet worden aangevuld voor specifieke doelgroepen. Het RIVM heeft afgelopen december de eerste GLI-monitor over de periode januari 2019 tot en met oktober 2019 gepubliceerd. In de nieuwe GLI-monitor presenteert het RIVM de ontwikkelingen en resultaten van deze leefstijlinterventie van januari 2019 tot en met april 2020.

Vergelijking eerste en tweede GLI-monitor
Vergeleken met de resultaten en ontwikkelingen uit de eerste GLI-monitor is het percentage lager opgeleiden dat deelneemt aan de GLI iets gedaald: van 37 naar 33%. Dit percentage ligt hoger dan het percentage lager opgeleiden in Nederland in totaal (30%). Dit percentage is belangrijk om in de gaten te houden omdat mensen met een lagere opleiding vaker overgewicht hebben dan mensen met een hogere opleiding. Uit de vorige monitor bleek dat de meeste deelnemers uit Gelderland en Limburg komen. Uit de tweede monitor blijkt dat Noord-Brabant nu meer GLI-deelnemers telt dan Limburg. Het aantal zorggroepen dat declaraties indiende bij de zorgverzekeraar is ook toegenomen: van 18 naar 31 van de ongeveer 110 zorggroepen. In totaal hebben verzekeraars op 30 april 1,6 miljoen euro vergoed. Op 31 oktober was dat nog 250.000 euro.

Beschikbare declaratiegegevens
Net als bij de vorige update in december 2019 heeft het RIVM gebruik gemaakt van de beschikbare declaratiegegevens van deelnemers aan de GLI. Op 30 april was van 96% van alle verzekerden voor 2019 bekend of zij een GLI-declaratie hebben ingediend. Voor 2020 ligt dit aantal nog veel lager. Het aantal daadwerkelijke GLI-deelnemers zal daarom waarschijnlijk hoger liggen. Verwacht wordt dat eind 2020 alle declaratiegegevens over 2019 van deelnemers aan de GLI beschikbaar zijn.

Meer informatie
Factsheet GLI monitor juli 2020
Gecombineerde leefstijlinterventie op Loketgezondleven.nl


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 7.000 mensen werken aan hun gezondheid met de gecombineerde leefstijlinterventie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers
  • Datum: 12 jul 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!